A múltkorában, kb. 2 hete vettünk egy szép bőrös tokaszalonnát, meg két szép darab bőrös császárt. Akkor megabáltam a tokaszalonnát, a nagyobb bőrös császárt pedig felszeletelve megsütöttem. Mindkettő utolsó falatig elfogyott, és nagy sikere volt. Rájártunk, amíg tartott. A kisebb bőrös császárt lefagyasztottam. Ez került ma elő a fagyasztóból, ezt abáltam meg.
Az abaléhez 2 liter vizet forraltam 1,5 púpos fehér műanyag kanál sóval, ugyanannyi ételízesítővel (amit egy teatojásban raktam a vízbe) és jó fél csomag fokhagyma granulátummal. Ebben abáltam lassú tűzön, fedő alatt a felengedett bőrös császárt 2,5 óráig. Két óra főzés után a csontokat szépen ki tudtam venni a húsból, de húsos felével lefelé fordítva hagytam még főni, hogy a fűszeres lé a csontok helyén is jól átjárja. Teljes puhulás után tányérra szedtem, megpergettem kis sóval, megszórtam fokhagyma granulátummal és csípős fűszerpaprikával. Kihűlés után már megkóstoltam egy szeletet, nem bírtam kivárni, hogy kidermedjen a hűtőben. Isteni volt, vérré vált bennem ez a jó húsos-bőrös finomság. Igaz nem egy csajos kaja, de a fiaimmal együtt én is oda vagyok az ilyesmiért. Főleg így jó csípősen.
Nagyon guszta! Férjuram ha ezt most látná de nem ül gép elé, hetek óta toka szalonnára áhítozik hogy csinálhasson abált szalonnát. Nálunk a boltban most nincs de a lányom megígérte hogy hoz neki a napokban:) Szeretem én is csak a gyomrom a fokhagymát annyira nem bírja!
VálaszTörlésKöszi Éva :)! Nálunk is pont ez volt, ahogy egyre hűlt az idő, nálunk is beindult a sóvárgás az abált tokaszalonna után, úgyhogy lestem hol lehet elfogadható áron kapni, és mert ugyancsakjó áron volt a bőrös császár is, így azt is vettünk és nem bántam meg 😃. Szerencsére nincs bajunk a fokhagymától hál'Istennek.
Törlés