2015. május 14., csütörtök

Sárga gévagomba csikós tokány módra

Legnagyobbikom tegnap megint hozott egy adag zsenge gévagombát. Ma Középsőm (aki rövid szabadságra jött haza) főzte meg, most csikós tokány módra. A gombát még tegnap megtisztítottam és felszeleteltem, egy púpos tányérral lett. Frissen tartó fóliával letakarva hűtőbe raktam a mai felhasználásig.
Hozzávalók: 
Kb. 10 dkg szeletelt bacon, 1-2 evőkanál olaj, 2 db tölteni való (vagy lecsó) paprika, 1 hegyes-erős paprika, 1 paradicsom, 1 tányér szeletelt gévagomba, pici só, 2 kávéskanál fűszerpaprika, 0,5 liter forró víz, 2-3 púpos evőkanál 20 %-os tejföl, 1 evőkanál rétes liszt, kb. 1 dl hideg víz.
A szeletelt bacont kis olajon kiolvasztotta Középsőm, majd rárakta a felkockázott hagymát, az egyik kisebb darabokra vágott tv paprikát, hegyes-erős paprikát, és a hámozott feldarabolt paradicsomot. A szalonnás alapon megdinsztelte a zöldségeket, majd hozzáadta a gombát, sózta, és néhány percig együtt párolta, amíg a kevés kioldódó nedv eltűnt alóla. Akkor megszórta fűszerpaprikával és felöntötte vízzel - ekkor rakta bele a nagyobb darabokra vágott másik tv paprikát. Kb. 18 perc főzés után behabarta az összemixelt tejfölből, lisztből és hideg vízből álló habarással. Még kb. 5 percig forralta és máris ehettünk. Ma rövid makarónit főztünk a csikóstokányos gévagombához.
Legkisebbikem továbbra sem szereti a gombát, ezért inkább tegnapról maradt tyúkpörköltet választott, aminek a jó sűrű szaftjába krumplit főztem.
K

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése