2017. december 25., hétfő

Karácsony 2017.



Párom halála óta először díszítettünk fát az idén, leginkább Bogikánk miatt. Furcsa volt, mert régebben mindig nagyon szerettem fát díszíteni, de az idén valahogy nyögvenyelősre sikeredett a dolog. Néhány dísz felrakása után mondtam a fiataloknak, hogy díszítsenek ők tovább, de nekik se volt kedvük, hát az idén ilyen szegényes maradt a fánk. Édes Bogikánk így is nagyon aranyosan rácsodálkozott és örült az ajándéknak is, amit a fa alatt talált :). 

Az idén is hagyományos ételeket főztem karácsonyra.
Legnagyobbikom kitartó horgászásának köszönhetően volt pontyunk és süllőnk, így Szentestére hagyományos szegedi passzírozott halászlé készült pontyfilével és a süllő "potyadékaival", istenire sikeredett. Második fogás bőr és szálka nélküli süllőfilé lett rántva, krumplipürével (egy gyönyörű, több mint 5 kilós süllőből gyönyörű filéket sikerült vágnom, amik a mélyhűtőben pihentek felhasználásig, csakúgy, mint a ponty). 

Mára, karácsony első napjára tárkonyos-citromos csirkeragu levest főztem 4 db lebőrözött, kicsontozott csirke felső combból, tejszínes-tejfölös habarással, csigatésztával. (A combok csontját is belefőztem a levesbe, a bőröket pedig megtöltöttem tojásos töltelékkel és megsütöttem.)
Második fogás 6 db szép nagy töltött csirkecomb volt, fele csibemájas, fele főtt tojásos töltelékkel,  petrezselymes krumplival, ecetes uborkával.
Legnagyobbikom a csirkés ételek helyett újra  halat választott inkább, halászlét és frissen kirántott süllőfilét, most petrezselymes krumplival. 

Holnapra nem tervezek főzést, 23-án főztem egy nagy fazék húsgombócos-apró húsos káposztát 20 gombóccal, felkockázott sertéslapockával és csülökkel, amiből még van egy jó nagy adag, meg persze mai leves, töltött combok, krumpli, mindenki azt ehet, amit akar a maradékok közül. 

Ja és persze sütikből is szép a felhozatal. Az idén készítettem zserbógolyót, kókuszgolyót, egy nagy csomó mézeskalácsot, és panettone muffint. Anyukám meg az egész családnak sütött bejglit, mákosat és diósat is, meg egy krémes-piskótás sütit, és persze minden nagyon finomra sikerült. 

Hát ennyi a mi kis karácsonyunk az idén. Mindenkinek kívánok további kellemes, pihentető karácsonyi ünnepet. 




                                     Nekem 40 évnyi boldogság jutott, hála érte Drágámnak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése