2017. december 16., szombat

Túrós batyu és lekváros bukta




Régi bukta receptem alapján készítettem el ennek a két finomságnak a tésztáját.

Hozzávalók
a tésztához:
1 kg finom liszt, 6 dl tej, 4 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 3 kávéskanál cukor, 2 csipet só, 1 cs Lidl-s friss élesztő, 12-13 dkg olvasztott margarin. 

- Az élesztőt felfuttattam 1,5 dl langyos tejben, amiben előzőleg elkevertem 3 kávéskanál cukrot
- A kimért lisztet meglangyosítottam, belekevertem a sót
- A 4 tojás sárgáját elkevertem a cukorral, és a maradék tejjel
- A liszthez öntöttem a felfutott élesztőt, a tojásos-cukros tejet és elkezdtem kidagasztani a tésztát
- Hogy szépen összeálljon az olvasztott margarint is beledolgoztam apránként
- Amikor hólyagos lett, folpackkal letakart tálban langyos sütőbe tettem kelni, kb. fél órára, míg tele 
  lett a tál

a túró töltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró, 3 evőkanál porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 evőkanál rétes liszt, 6 dkg mazsola, 1 citrom sárga héja reszelve, 2 tojás 

A túrót villával alaposan áttörtem, közben hozzáadtam a cukrokat és a lisztet
- Hozzákevertem a tojások sárgáját, a mazsolát és a citromhéjat
- Végül a keményre vert tojásfehérjét is beleforgattam

a lekvár töltelékhez:
1 doboz - 500 gr - sütésálló gyümölcsíz

a kenéshez:
olvasztott margarin

a szóráshoz: 
vaníliás cukorral elkevert porcukor

- Amikor a tészta megkelt, lisztezett tiszta asztallapon kinyújtottam, kb. 10-12 cm-es négyzeteket vágtam belőle.
- Először a túrótölteléket osztottam el a négyzeteken, majd a tészta négy sarkát összefogtam és összenyomtam az oldalakat, sütőpapírral bélelt tepsire raktam a batyukat és kelni hagytam, kb. fél óráig, utána olvasztott margarinnal megkentem és 175 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 14 percig, utána a sütő hőfokát 150 fokra mérsékeltem és további 2-3 percig sütöttem. A forró batyukat vaníliás porcukorral szórtam meg.

A többi tésztanégyzetbe sütésálló lekvár csíkokat vágtam, feltekertem a buktákat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam jó szorosan. Ezt is kelesztettem fél órán át, közben megkentem olvasztott margarinnal. Ugyancsak 175 fokra állított sütőben sütöttem 20 percig, utána megint lekentem olvasztott margarinnal és vaníliás porcukorral szórtam le.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése