2017. június 11., vasárnap

2017. 23. heti menü

Ezeket ettük a héten:

Hétfő: 
Legkisebbikem Párjának szülinapja volt, a legkedvencebb ételével szerettem volna kedveskedni, ezért Krumplis tészta készült,saját gyúrású házi tésztából


Kedd:
Nem főztem, vasárnapról maradt húslevest, hétfőről maradt krumplis tésztát, ettünk, aki nem kért hideget ehetett. Szüleim kertjében termett friss zöldborsót fejtettem ki egy nagy táskával.

Szerda:
Zöldborsóleves friss borsóból, új zöldségekkel, sok petrezselyemzölddel, nokedlivel, ahogy a család és Apuci legnagyobb kedvence is volt. 



Kolbászos-virslis csípős mártás vagy tejfölös-sajtos tészta a saját készítésű széles metélttel. Isteni volt :) !!
A mártás hozzávalói: 1-2 evőkanál olaj, egy kis fej hagyma fele felaprítva, fél hegyes erős paprika vékonyra szelve, 2 szál Pikok bécsi virsli hosszában kettévágva és nagyon vékonyra szelve, 20 szelet füstölt kolbász nagyon vékony csíkokra vágva, kávéskanálnyi csípős piros arany, fél fehér kanál fűszerpaprika, 250 gr passzírozott paradicsom, 250 ml víz, pár csepp folyékony édesítő, egy nagy csipet oregánó. 
Először a hagymát és paprikát dinszteltem meg kevés olajon, aztán ráraktam a virslit és kolbászt, fűszereztem, felöntöttem a paradicsommal és vízzel és kb. 15 perc alatt fedő alatt készre főztem.

A saját készítésű tésztához 1,2 l vizet forraltam, szokás szerint ízesítettem sóval, és kevés olajat is tettem a vízbe, majd a tésztát, és újraforrás után elzárt tűzhelyen fedő alatt főztem 7 percig. 


Csütörtök:
E heti krumplis pogácsánk tejföllel és darabolt szalámival hajtogatva, tetején sajt szórással.
A tésztát kelesztés után kinyújtottam, tejföllel lekentem, darabolt szalámival megszórtam, és meghajtogattam, majd újabb kelesztés után kiszaggattam, a tetejét is lekentem tejföllel, sajttal megszórtam, 200 fokra  előmelegített légkeveréses sütőben kb. 22 perc alatt sültek ilyen szép pirosra. 20 db nagy pogácsa lett + 8 db "potyadék"-ból összefogott. - Isteni volt :)!

Péntek:
Egyéb dolgom miatt főzés mentes nap - a hét előző napjairól maradt borsóleves, széles metélt, pogácsa, vagy hideget lehetett választani.

Szombat: 
Legkisebbikem kérésére csirkepörkölt készült, lebőrözött, kicsontozott, feldarabolt csirke combokból. A bőrt kidobtam, a csontokból levest főztem, ami most nem lett olyan szép átlátszó, mert a Bogikának megfőzött, és pürésítve adagokban lefagyasztott zöldborsó főzőlevét is felhasználtam hozzá. (A borsó Szüleim kertjében termett).


Vasárnap:
Csirkeleves csigatésztával - együtt főzve, gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után kikapcsolt tűzhelyen 7 perc alatt

Mátrai borzas szelet csirkemellből fokhagymás tejföllel, sültkrumplival

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése