Legnagyobbikom megint hozott egy jó adag sárga gévagomba bimbót, kb 80 dkg-ot. Ennek feléből és csiperke gombából készítettem egy isteni sűrű szaftú tejfölös paprikást, jó bő lével, mert a gombát nem mindenki kedveli, de a finom szaftot mindenki megeszi. Annyit változtattam az elkészítés menetén, hogy most először megdinszteltem a hajszál vékonyra szeletelt gévagombát pici olajon egy ici-pici sóval, hogy kiadja a nedvét, utána a felét kiszedtem, és kihűlés után alaposan becsomagolva, feliratozva fagyasztóba tettem, mert soknak találtam, főleg, hogy még csiperkét is akartam hozzá tenni.
A paprikásba így ezek kerültek:
Kb. 40 dkg vékonyra szeletelt gévagomba kevés olajon előpárolva, kevés olaj, 1 fej felaprított hagyma, kb. 20 dkg vékonyra szeletelt csiperke gomba, pici só, 1 fehér kanál ételízesítő (aki nem szereti, kevés sóval helyettesítse), 2,5 fehér kanál fűszerpaprika, 0,8 l forró víz, a habarásba: 3/4 pohár nagy poharas 20 %-os tejföl, 1,5 evőkanál rétesliszt, kevés hideg víz
Az előre megdinsztelt gévagombához öntöttem még kevés olajat, majd hozzátettem a felaprított hagymát, meg a szeletelt csiperkét. 1-2 kis csipet sóval a csiperkét is megszórtam, hogy kiadja a nedvét, amikor ez megtörtént ízesítettem ételízesítővel, megszórtam fűszerpaprikával, elkevertem és azonnal felöntöttem forróvízzel, nehogy a paprika megégjen. Kb. fél óráig főztem, aztán behabartam a tejfölös habarással és jól kiforraltam. Szarvacska tésztát főztem mellé. Aki a gombát nem szerette, szűrővel átszűrhette, hogy csak szaft menjen a tésztájára. Reszelt sajttal, vagy anélkül is isteni volt. Bogikánk is szép adagot evett meg belőle - Ő is gomba nélkül, biztos ami biztos.
(A bimbós állapotú gévagomba EBBEN a bejegyzésben látható.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése