Amióta megjelent a szilva a zöldségesnél, azóta tervezem, hogy szilvás lepényt sütök. Ma végre kaptam olyan érett szilvát, amiből neki mertem fogni.
A meggyes lepény receptje szerint, másfél adaggal számolva akartam megcsinálni, de kicsit belezavarodtam, a végeredmény azonban finom lett, úgyhogy úgy írom le, ahogy történt ☺.
Hozzávalók:
7 db M-es tojás, 28,5 dkg finom szemcsés kristálycukor, 1,5 dkg vaníliás cukor, pici csipet só, 30 dkg margarin, 30 dkg finom liszt
1,3 kg nagy szemű, puha, érett szilva, 10 dkg kristálycukor, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj és 1 csipet őrölt szegfűszeg.
Először megmostam és alaposan lecsepegtettem a szilvát, majd kimagoztam és elnyolcadoltam a nagy szemeket. 10 dkg cukrot összekevertem fahéjjal és szegfűszeggel, és alaposan elkevertem a szilvával.
Nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a tűzhelyet 180 fokra és légkeverésre állítottam melegedni.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéhez tettem 10 dkg kristálycukrot, csipet sót, és gépi habverővel keményre vertem.
A sárgájához tettem 18,5 dkg kristálycukrot, 1,5 dkg vaníliás cukrot és 30 deka margarint, és gépi habverővel alaposan kikevertem,
aztán kézi habverővel a keményre vert habhoz kevertem a tojássárgás masszát és a lisztet, majd a sütőpapírral bélelt tepsire simítottam a tésztát és a tetején elosztottam a fahéjas szilvát (leve nélkül).
Az előmelegített sütőbe toltam és 50 percig sütöttem. Akkor tűpróbáztam, és mivel jónak találtam kivettem hűlni. Amikor langyosra hűlt feldaraboltam és kóstoltuk. Isteni lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése