A SZERETEK FŐZNI(2) című blog hagyományos nézetben. Családomnak tálalt ételeink és életünk kisebb-nagyobb eseményei.
2011. október 30., vasárnap
Fonott kalács
Olyan régen szeretnék igazi foszlós fonott kalácsot sütni. Ha minden igaz, a receptjét meg is találtam a Max konyhája című blogon. A megjegyzésekben szereplő segítségeket használva állítottam össze a tésztát (pl. 1 evőkanál olaj, 16 dkg rétes liszt, 50 dkg finom liszt). De a mérlegem nem mért ki 15 gramm sót, 15 gramm vaníliás cukrot, 11 gramm élesztőt. helyettük egy csapott fehér kanál sót (nem tudom ez hány gramm volt), 2 csomag vaníliás cukrot (20 gr), 2 csomag szárított élesztőt (14 gr) használtam. Ahogy elkezdtem összeállítani a tésztát, túl keménynek éreztem, ezért apránként 7 evőkanál tejet raktam hozzá. Aztán észrevettem, hogy a tészta lerakódott a dagasztótálban, ezért 2,5 evőkanál finom liszttel korrigáltam. Akkor meg túl keménynek tűnt, ezért 3 evőkanál olajat adtam hozzá. Végül csak összeállt. A dagasztó tálban kelesztettem 1 órán át, ekkor duplájára nőtt a tészta. Akkor 6 felé osztottam és az instrukciók alapján megfontam, de az enyém nem lett olyan szép (még mindig nem tudok fonni, biztos, mert nincs lányom :)!!)
Megint kelt fél órát a tepsiben, akkor szépen növekedett, ilyen lett:
Még vártam kicsit, míg a tűzhely elvileg maximumra melegszik ami nálam 250 fok, de ezt túl soknak találtam ezért csak 225-re állítottam és légkeverésre és beraktam a tésztát. Elvileg 15 percig kellett volna így sütni, de nekem 5 perc után már nagyon barnult, ezért visszavettem 200 fokra. De ezen is csak 10 percig hagytam, mert tovább folytatódott a barnulás. Levettem 170 fokra, beállítottam újabb 15 percre, de 5 perc után 160-ra mérsékeltem a hőt, újabb 5 perc után 150-re, mert attól féltem, elég a kalácsom. A 30 perc elteltével kivettem, mert attól féltem végképp megég, vagy teljesen kiszárad.
Hűlni hagytam, de alig bírtuk kivárni, hogy ehessünk belőle. Házi sárgabarack lekvárral, tejeskávéval isteni vacsora lett belőle :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szép lett, szerintem tökéletes:) Nálunk is most elég sok kalács készül, ezt a receptet is ki fogom próbálni.
VálaszTörlésHű, de gusztusos, kívánatos, szép kalácsot sütöttél!
VálaszTörlésNem is tudom, én ilyet mért csak húsvétkor sütök?
Most meg olyan éhes lettem, ahogy nézegetem a képeket, amik szintén nagyon jók...
Na, megyek, megnézem mit találok a hűtőben?
Szerintem is gyönyörűséges kalácsot sütöttél!
VálaszTörlésMax kalácsát már én is megsütöttem régebben, szuper finom és foszlós. A fonásod és az egész kalács pedig gyönyörű még ha nincs is lányod:-))
VálaszTörlésCsodálatosan szép fonatu és állagú kalácsot csináltál! Fonással mindíg bajban vagyok pedig nekem lányaim vannak!-))
VálaszTörlésGyönyörü lett!!!
VálaszTörlésSzép lett ez a kalács Marcsi!:-)Reggelre kérhetnék egy szeletet?
VálaszTörlésFantasztikusan gyönyörűűűű
VálaszTörlésKöszönöm Lányok :)!!
VálaszTörlésÉs köszönöm Max konyhájának is a receptet.
Már csak a sütés idejét kell jobban kitapasztalnom, hogy ne barnuljon meg ennyire!
Egyszerűen: TÖKÉLETES!!!
VálaszTörlésCsodaszép lett.
VálaszTörlésMaria, valami csodás lett a kalácsod!:)
VálaszTörlés