2017. július 11., kedd

Sárgabaracklekvár

15 üveg csodás napsugár ízű sárgabaracklekvár sorakozik a kamraszekrény polcán.

Anyukám telefonált szombaton, hogy rengeteg barackot kapott egy kedves ismerőstől, de Ő nem akar befőzni, adna belőle nekünk is, ne romoljon rájuk a rengeteg gyönyörű gyümölcs. Kaptunk is két kis ládával. Ettük csak úgy magában, sütöttem egy finom sárgabarackos muffint az almás muffin receptje alapján, de még ezek után is maradt másfél láda barack, lemértem, az 7,5 kg volt. 
Úgy gondoltam alapos megmosás után kimagozom és késes robotgépben pürésítem a barackot, utána teszem hozzá a cukrot meg a dzsemfixet. És valóban így is tettem. megtisztítottam, kimagoztam, tisztán mértem a barack súlyát, utána pürésítettem. 3 kg barackpüréhez 1,5 kg cukrot és 3 tasak Dzsemfix 2:1 -t tettem. Jól elkevertem felforraltam, 2-3 percig főztem, - a keletkezett habot leszedtem -  majd azon forrón tisztára mosott, alaposan lecsepegtetett üvegekbe szedtem. Az üvegeket lezártam és fejjel lefelé állítottam, szerintem legalább 15-20  percre - a Dzsemfix használati utasításán 5 perc szerepelt. Aztán újra talpára állítottam az üvegeket és hagytam teljesen kihűlni. 
A folyamatot még egyszer megismételtem, úgyhogy összesen 9 kiló isteni sárgabaracklekvárunk lett, 16 kisebb-nagyobb üveggel. A legkisebbiket már az este megkóstoltuk, nagyon finom, extrán gyümölcsös nem túl édes lekvár lett. Így 15 üveg lekvár került a kamrapolcra. Lesz mire rájárni az elkövetkező időkben. És a legjobb,  - azon kívül, hogy saját kezem munkája, - hogy a bekerülési költsége 1620,- Ft volt, vagyis kilónként 180 forintból jött ki, hála az ajándékba kapott baracknak. 

Vaku nélkül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése