2019. február 2., szombat

Januári ételeink a teljesség igénye nélkül és más

Már vége is van a januárnak és arra eszmélek, hogy eddig csak egy bejegyzést írtam. Pedig minden nap készül valami a konyhánkban. Csak csupa olyan étel, ami már szerepel a blogon. Leginkább Bogikánk kedvére való ételek. Bár volt olyan próbálkozás, ami nem jött be Neki. Ilyen volt például a sárgaborsó leves. Hideg tél lévén tartalmas téli leveseket is főztem, amiből a bablevest és lencselevest simán megette (a babot és a lencsét persze áttörve), de a sárgaborsóra azt mondta "nem ízlik".  Pedig az is nagyon finom volt. Levesek közül készült még húsleves (ami sohasem ugyanolyan húsból készült, leginkább csirke, vagy kacsahúsból, pl. csirke farrészből, vagy kacsanyakból, vagy csirke mellcsontból, lábból és kacsaszárnyvégből, vagy csirke mellcsontból csirkezúzával és csirkelábbal, csiga-, eperlevél-, vagy eperszalag tésztával), grízes májgaluska leves (most májkonzervből), krumplileves, aminek a maradékát burgonyakrém levessé alakítottam, gombakrémleves, zellerkrémleves .  Ugyancsak krémlevesként került asztalra a frankfurti leves (a virslikarikákat csak a pürésítés után főztem bele)  - a krémlevesek pirított kenyérkockákkal kerültek asztalra, mert Bogikánk imádja a "ropogós"-at, ahogy Ő nevezi a pirított kenyérkockát.
Második fogásként szinte minden héten készült Bogikánknak nagy kedvence a  krumplis tarhonya (kolbásszal, vagy virslivel). Aztán  készítettem különféle olaszos paradicsomos szószokat, hol sonkával, hol csak simán, vagy kolbásszal, különféle tésztákkal. Volt rakott krumpli, rántott sajt, rántott csirkemellfilé, sajtgolyók,  gyros csirke felsőcomb filéből uborkával és fokhagymás-tejfölös-majonézes öntettel ahogy szoktuk, csirkepörkölt, tepsiben sült egész süllő, rizses hús (csirkemellel-kurkumával, vagy csirkezúzával-csirkeszárny középpel, petrezselymesen), kacsanyakpörkölt, csikós tokány csirke felsőcomb filéből, sült kacsaszárnyak és csirkeszárnyközepek, hurka-kolbász. Köretnek tepsis krumpli, krumplipüré, hagymás krumpli, sültkrumpli, párolt rizs, különféle tészták, pirított tarhonya került az asztalunkra néha savanyúság, vagy befőtt kíséretében. A főzelékeket mindenki továbbra is mereven elutasítja.  Életemben először krumpli nélküli lángost is sütöttem, hozzá fokhagymás kecét is csináltunk, de a gyerekek tejfölt és sajtot is tettek rá. Persze összehasonlításként volt krumplipüré maradékkal készült is, szerintem az sokkal, de sokkal finomabb volt. Nagy sikere volt az almás minipalacsintának, valamint a puncsos és kakaós palacsintának is. (A puncsosba gála puncspudingot töltöttem és isteni volt.) Ugyancsak nagyon bejött Bogikámnak a habos tejbegríz. A nem túl keményre főzött tejbegrízhez felvert hulalát kevertem, isteni nasi lett belőle. Másik isteni és nagyon egyszerű nasi a vaníliás gála krémpudingba kevert kakaós golyócska (teljes kiőrlésű gabonapehely). Bogikánknak nagyon ízlik még a rácsos sültkrumpli, meg a nagyon vékonyra vágott, ropogósra sütött füstölt szalonna, velünk együtt imádja, ha a szalonna kiolvasztott zsírjában sült hagymás rántottával esszük.
Csupa egyszerű, olcsó, mégis finom étel, amiknek a leírása szerepel a blogon. Kép sajnos semmiről nincs, mert ahogy az írás elmaradt, úgy a fényképezés is.

Más...
A január vége sajnos rossz hírt hozott az életünkbe, mert sajnos megint költöznünk kell, ez olyan váratlanul ért bennünket, hogy szinte letaglózott. Egy hónap híján 4 éve lakunk itt. Most 1 hónapunk van rá, hogy másik lakást találjunk és átpakoljunk. Rémálom.

És megint más...
Van időpontom az ortopédiai klinikára! Miután december elején jelentkeztem a beutalóval, nem kecsegtettek semmi jóval, csak annyit tudtak ígérni, hogy talán márciusra lesz időpont, a megadott számokon érdeklődjek telefonon. Azt tettem,  így a hetedik érdeklődésre sikerült végre. Sajnos már márciusra se volt időpont, de április 2-re végre igen!! Ha minden jól megy akkor találkozhatok egy orvossal, aki megnézi a térdeimet és talán kapok majd időpontot, hogy mikor kerülhet sor a műtétre. Közben pedig már járni is alig tudok, és így vár egy költözés. Belegondolni sem merek.

Azért szép napot és szép hétvégét kívánok mindenkinek.

4 megjegyzés:

  1. Ahogy olvaslak látom van gondod bőven, a költőzés most a fájós lábaddal egyáltalán nem jött jókor. Bár ez egy kihívást jelent szerintem bármikor és bárkinek ha sor kerül rá! Nyugtasd azért magad hogy inkább most mint esetleg a műtét után. Sok sikert a megoldandó feladatokhoz vigyázzál magadra és addig is jó sütést -főzést kívánok a kis "kuktáddal" együtt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ellenségemnek se kívánom se a költözést, se ezt a lábfájást, a költözéstől és a műtéttől is félek nagyon. Köszönöm a biztatást kedves Éva!

      Törlés
  2. Kedves Mária hogy alakulnak a dolgaid a napokban jutottál eszembe!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva! Kedves vagy, hogy érdeklődsz. Sajnos csak ilyen megkésve tudok válaszolni, mert az internet bekötése az új címre nem ment egyszerűen. Túl vagyunk a költözésen, nagyjából helyére került minden, de senkinek nem kívánom azt az idegességet, amit az elmúlt két hónapban átéltünk. Lakást találni, pakolni, selejtezni, őrület volt. Az egész család testileg lelkileg lerobbant bele. De mostmár csak jobb jöhet (remélem).

    VálaszTörlés