Ma megint elmentünk a Hungerit mintaboltba és bevásároltunk csontos húsokból. Elsősorban olcsóbb kacsa alkatrészeket kerestem (szárnyat, nyakat, far-hátat), meg csirke szárnyközepet. mert a családom újabban nincs kibékülve a csirkecombbal. Főleg a dobverővel, mert a felsőcombot kifilézve és apróra vágva megeszik (brassóinak, gyrosnak, vagy tokánynak), sőt a csontokból főzött levest is szeretik. A bőröket vásárláskor lehúzom a csirkehúsról, úgy gyűjtöm bezacskózva, feldátumozva a fagyasztóban, és ha összejön egy tepsire való, akkor a sütőben megsütöm csirketepertőnek. Azt mindenki imádja és mellesleg mindig lesz egy üveg csirkezsírom, ami olyan, mint a kacsazsír. Szeretjük Bogikámmal a vele megkent kenyeret, vagy pirítóst, de főzéshez is jó.
De vissza a bevásárláshoz. Az a csirkeszárnyközép, ami tavaly augusztusban 449,- Ft volt, most 799,- Ft, a kacsanyak is hasonlóképpen alakult, 399,- Ft-ról az is 799,- Ft lett, úgyhogy nem lehet olcsónak nevezni. A kacsaszárny árára már nem emlékszem, de most az is 849,- Ft, szerencsére két ízületes, így legalább a csupa csont szárnyvég nincs rajta. Most először találtam kacsa farhátat mellcsonttal és 2 szárnnyal egyben, ennek az ára volt a legkevesebb, 599,- Ft kilónként. Meg is vettem az összeset 9 db volt, amiből négyet felhaszáltam a mai ebédhez. Persze csak a farhátakat, amiket megsütöttem, a mellcsontokból és 8 szárnyvégből pedig isteni levest főztem.
A többit lefagyasztottam: 5 farrészt, 5 hátat, 9-9 kétízületes szárnyat, és 5 mellcsontot 10 szárnyvéggel külön-külön bezacskózva, feliratozva tettem a mélyhűtőbe. Az elsőkből sült vagy pörkölt, a mellcsontokból és szárnyvégekből újabb nagy adag leves készülhet.
A 4 kg csirkeszárnyközepet 4 adagban raktam el, 3x40 db (1 tepsibe 40 db fér, ez 3x-i sütésre elegendő) és 1x31 db került a fagyasztóba.
2 kg kacsanyakat lehártyázva, összevágva tettem el, a vastag részeket egy zacskóba, jó lesz pörköltnek, tarhonyás- vagy rizses húsnak,. A vékony részeket két zacskóba osztottam, 9-9 db egy-egy zacskóban, egy nagy adag levesnek, vagy két kicsinek.
A 2,6 kg kétízületes kacsaszárny egy zacskóban került a fsgyóba egy nagy adag sültnek egy vasárnapra jó lesz, hogy számolatlanul ehessük 😃.
Összesen 15 kg kacsa ill. csirke alkatrészt vettem 780,- ft-os átlagáron, lesz mire rájárni a következő napokban-hetekben.
Mai ebédünk: kacsaleves csigatésztával
Sült kacsa farhát frissen kisült kacsazsírral összetört krumplival
Azért azt megjegyezném, hogy egy évvel ezelőtt csak 755.- forinttal többet fizettem 26,8 kg húsért. És akkor voltak benne húsosabb részek, csirkecomb, csirkemell, egész szárny.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése