2017. március 17., péntek

Dödölle

Az interneten találtam ma a dödölle receptjét, miután beírtam az itthon található anyagok nevét. Köszönet érte. Hús nélküli ételt akartam készíteni, végül mégis került bele egy kevés füstölt szalonna, de az azért mégse hús. Viszont az elkészült dödöllém isteni finom volt már az ebédnél is. 
Aztán amikor vacsira melegítettem a maradékot a sütőben, még rápirítottam "kicsit", hát az talán még egy fokkal finomabb lett. Még tejföl nélkül, csak úgy elropogtatva a legfinomabb nasikkal vetekedett. A titka a pirítottabb dödöllének az, hogy nem szabad egymáshoz érni a szalonnás-hagymás zsírba mártott kanállal kiszaggatott galuskáknak, hogy körben pirosra sülhessen. Esetleg még megfordítani is érdemes és kész a mennyei finomság. 
Hozzávalók:
1 kg tisztított, hosszában felezett, vékonyra szeletelt krumpli, annyi víz, amennyi ellepi, 2 csapott fehér műanyag kanál só, 0,5 kg liszt (én finom lisztet használtam), még pici só, 8 dkg apróra vágott füstölt szalonna, 1,5 evőkanál zsír, 1-1 fej lila és vörös hagyma apróra vágva.
A leírás szerint megfőztem a krumplit, majd összetörtem a levében. Villával belekevertem a lisztet, és állandóan kevergetve takarékon jó sűrűre főztem. Közben a zsíron kiolvasztottam a szalonnát, majd megdinszteltem rajta a hagymákat. 
A tepsit kizsíroztam a hagymás szalonnás zsírral, majd a zsírba mártott kanállal nagy galuskákat szaggattam bele a masszából. A tetejére elosztottam a megmaradt szalonnás-hagymás zsírt, és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben megsütöttem.

Ebédnél tejföllel meglocsolva ettük, a fiatalok sajtot is reszeltek rá. Isteni finom volt már akkor is, de ahogy fentebb már megírtam,  ropogósra sütve talán még egy fokkal finomabb lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése