2017. március 5., vasárnap

2017. 09. heti menü, képek Olikáról

Ezeket ettük a héten:

Hétfő:
Vasárnapról maradt húsleves cérnametélttel, sült csirkeszárnyak, csibemájas töltelék kenyérrel, savanyúsággal (nem készült kép semmiről)

Kedd:
Kacsanyakkal készült currys rizseshús
(6 db kacsanyak tisztítás után 4 darabra vágva, hasonló módon főzve, mint ITT, csak most zöldségek nélkül és 2 teáskanál Hot madras curryporral ízesítve)

 



Szerda:
Tejfölös-sajtos-kétféle  szalámis csiga sajtszórással, krumplis kelt tésztából
(Maradék margarinos törtkrumpli- kb. 55 dkg -, kb.70 dkg liszt - felesben finom és rétesliszt -, kb. 4 dkg felfuttatott élesztő - kb. 1,5 dl langyos tej + 2 mokkás kanál cukor -, 1-2 evőkanál olaj - Ezekből sima tésztát dagasztottam, langyos sütőben megkelesztettem, kinyújtottam, tejföllel megkentem, reszelt sajttal megszórtam, egészen apróra vagdalt paprikás és csemege szalámi végekkel megszórtam, feltekertem, mint a bejglit, 2-2,5 cm-es darabokra vágva tepsibe sorakoztattam, tetejüket reszelt sajttal megszórtam, 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 perc alatt pirosra sütöttem. ISTENI lett!!)



Csütörtök: 
Leves és csikós tokány 5 farrészes csirke felsőcombból.
(A levesbe kerültek a farrészek és a combcsontok, a csikós tokányba a felsőcomb filék lebőrözve, a hús rostjaira merőlegesen vékonyra szelve. A leves most is gyorsfőző fedővel készült, a levesbetét most sifni, vagy más néven zabkocka tészta volt.)



Péntek:
Nem főztem, tegnapról maradt leves és második fogás is.

Csak egy gesztenyés roládot sütöttem, mire délután átjöttek Legnagyobbikomék Olikával.
(A piskóta szokásos módon készült 6 tojásos piskóta. A krémhez 25 dkg puha margarint habosra kevertem 12 dkg porcukorral, meg kevés vanília és rumaromával, majd jól eldolgoztam 25 dkg felengedett gesztenyemasszával. Kicsit sűrű volt, ezért habosra vert 2 dl-es Hulalát dolgoztam a krémbe, majd betöltöttem a felcsavarva kihűtött piskótát, kevés krémmel kívül is áthúztam. Egyszerűsége ellenére nagyon finom lett!!)



A két szegedi kis Unokám, Olika és Bogika nagyon szeretik egymást. Olikám simogatja, puszilgatja Bogikát, és Bogika is igyekszik megölelni Olikát :). A képen mindketten látszanak - most épp nem egymást szeretve -, illetve a háttérben fényképen Ádikám és Tomikám is :). Imádom mindannyiukat!



Olikám kis örökmozgó, nehéz Róla fényképet készíteni. Aranyosan sertepertélt a kamraajtónál, egyszer csak kibökte: "Tata". Kérdeztem hol van Tata, erre Ő először Tata fényképe felé mutatott, utána bemutatott a kamrába is.
Szombat:
4 db farrészes csirkecombból készült húsleves
- Különlegessége, hogy ma a csigatésztát is a levesbe raktam, mielőtt lezártam a gyorsfőző fedőt, így nem kellett utólag külön megfőzni. Persze csak a 8-10 tojásos nehezebben puhuló levestésztát ajánlom így elkészíteni, mert a kevesebb tojásos biztos szétfőne. Annyit még változtattam a készítés menetén, hogy a húst 2 l vízben  felforraltam, alaposan lehaboztam, csak utána kerültek a levesbe a fűszerek (1-1 csapott fehér műanyag kanál só, és ételízesítő, és kevés őrölt bors), majd a zöldségek (1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, hagyma, fél zöldpaprika - a mélyhűtőből -), újraforrás után a 6,6 dkg 8 tojásos csigatészta. Ezután lezártam a fazekat és szokásos jelzések után a főzőlapot kikapcsoltam, a fazekat is félrehúztam. A konyhai órát 7 percre állítottam, amikor lejárt, még 15 percet vártam, csak utána engedtem ki a gőz maradékát az edényből.

Második fogásként megint a levesben előfőzött meggrillezett húsokat tálaltam, most tejföllel és margarinnal kikevert törtkrumplival.
(A husikat kicsit megkapta a grill. Az égettebb bőrrészeket evés előtt levágtuk a húsról)
Vasárnap (csak vacsora készült):
Húsleves 17 db kétízületes csirkeszárnyból, hagyományosan főzve, zöldségekkel, cérnametélttel


A levesben főtt csirkeszárnyak rántva, kukoricás rizzsel


Kakaós keksz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése