Kissé megkésve írom most ezt a
posztot. Elképesztően forró volt az elmúlt hét, ma (hétfő) hajnalra
érkezett csak egy kis enyhülés. Szerencsére nem olyan szörnyű vihar
formájában, ami az ország nagy részét letarolta. Volt ugyan dörgés,
villámlás, meg volt eső is, ki is húztunk minden árammal működő tárgyat
biztos ami biztos. Nem lehet ezekben a viharokban megbízni, néha olyan,
mintha mindent el akarna pusztítani a természet. Kb. két hete olyan
szélvihar volt nálunk, hogy az udvaron lévő egyik hatalmas fát
kettétörte. Komolyan mondom félelmetes.
De vissza a konyhához! Kevés dologról
tudok beszámolni, mert a hét első három napján csak a két kis szegedi
Unokámnak készült étel. Mert azt a néhány napot nálunk töltötte Olika
is. Nagyon cuki a Kicsikém, jól eljátszottak Bogikával, és - bár kicsit
féltem, hogy Anya hiányozni fog Neki - végül rendben elteltek a napok.
Csak az utolsó napon ébredt a délutáni alvásból kicsit nyűgösen.
Neheztelek viszont magamra, mert annyira belefeledkeztünk a jóba, hogy
elfelejtettem fényképet készíteni a Kicsikéimről. Pedig olyan aranyosak
voltak, Bogikám úgy nézett Olikámra, mint egy példaképre, mindig ott
akart állni mellette. Ha olyan helyen voltak, hogy Bogikám tudott
kapaszkodni, egyből felállt, és próbálta Olikát mindenben utánozni. Ha
viszont Olika elment onnan, akkor mászva követte. Tényleg tündériek
voltak. Azért hoztam egy montázst a kis Drágámról, ami a szülinapja után
pár nappal készült:
Ezeket ettük az elmúlt héten:
Hétfő-kedd-szerda:
Előző hétvégéről maradt húsleves, rántott csirkecomb, húsos-húsgombócos káposzta és pizza, azokra jártunk rá. Akinek egyikhez sem fűlt a foga, a hűtőből választhatott valami hideg kaját.
Csütörtök:
Csütörtökön kétszer is főztem, egy gyors ebédet és egy gyors vacsorát.
ebéd: Tejfölös gévagomba makarónival (A gombát Legnagyobbikom gyűjtötte)
Először kevés olajon megdinszteltem egy fél fej apróra vágott
hagymát, rádobtam kb. 15 dkg megtisztított, felaprított sárga
gévagombát, megszórtam egy csapott teáskanálnyi ételízesítővel, és kb.
10-12 percig pároltam. Akkor 3 evőkanál tejföllel jól elkevertem.
Felöntöttem fél liter vízzel, amihez tettem fél fehér kanál sót, és
újraforrás után beleszórtam 25 dkg kettétört 4 tojásos makarónit.
Lefedve további 10 percig főztem. Kicsit később ettünk csak belőle, ez
jót tett a makaróninak minden finom tejfölös szaftot magába szívott,
ezért a tányéron még megtejfölöztük. (Legnagyobb meglepetésemre és
örömömre most a fiatalok is megkóstolták a gombás ételt, pedig eddig
mindig tiltakoztak ellene.)
vacsora: Csirkemelles brassói - ahogy szoktam
Péntek:
Paprikás krumpli sok nokedlivel, csípős füstölt kolbásszal, mellé kovászos uborka
Szombat:
Előző napról maradt egy csomó paprikás krumpli, ezért csak egy kevés tejszínes brokkolikrém levest főztem.
Este kisütöttem az összegyűjtött, megtisztított csirkebőröket, megint lett egy nagy tányér csirketepertő, ami isteni vacsi volt kovászos uborkával, meg majdnem egy fél literes üveg zsír,
ami megint csak isteni lesz kacsazsír helyett zsíros kenyérhez, akár
paprikával-paradicsommal, akár kovászos uborkával. Most csak a
tepertőről készült kép.
Vasárnap:
Brokkoli fasírt, rántott csirkemell, margarinos törtkrumpli, koviubi
Brokkoli fasírt:
Egy fél kilós megtisztított brokkolit (a tisztított, feldarabolt
szárát is) kevés ételízesítős vízben pároltam addig, míg villával szét
tudtam nyomni. Akkor leszűrtem róla a vizet, összetörtem, hagytam kicsit
hűlni, majd beleütöttem 3 tojást, a tojások sárgáját megsóztam egy
kissé. Hozzátettem 12 púpos evőkanál zsemlemorzsát, kb. fél csapott
fehér műanyag kanál sót, kevés borsot, fokhagyma granulátumot és
fűszerpaprikát, és jól összedolgoztam. Kevés olajon szép barnára
sütöttem a lapos brokkolipogácsákat. Frissen nagyon finom volt, kihűlés
után kissé megereszkedett, de ízre akkor is finom volt. Ebből a
mennyiségből 15 db lett.
Olika nagyon hasonlít a Nagypapájára.
VálaszTörlésRemélem nem baj, hogy ezt írom.
Gyönyörű unokáid vannak! Teljen bennük sok örömed!
Persze, hogy nem baj kedves Pitz. Sőt, én is látom. Köszönöm, imádom mindannyiukat.
VálaszTörlés