A múltkorában láttam Csilla konyhájában a sajttal töltött rántott gombát, ami akkor nagyon megtetszett. Elhatároztam, hogy hamarosan én is készítek hasonlót. És ennek ma jött el a napja. Ráadásul a rántott karfiolt is nagyon szeretjük, ami szintén szerepelt Csilla menüjében is, hát azzal együtt készült nálunk is. A rántott sajtot a fiúk kedvéért tettem hozzá, a leves meg adta magát, hisz a karfiolt úgyis meg kell puhítani valahogy, arra pedig legalkalmasabb a fővő leves gőze.
A leves hozzávalói: a karfiol leeső részei, kisebb rózsái, 1-2 kisebb gomba + 6 nagyobb gomba tönkje, kalapok levágott szélei, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 1 felaprózott hagyma, 1 evőkanál olaj, 2 liter forró víz, só, ételízesítő ízlés szerint, kevés őrölt bors és chilipor, szárított petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál rétes liszt, 1 dl hideg víz, 3 félmarék kiskagyló tészta.
A felaprózott hagymát, karfiolt, zöldségeket 1 evőkanál olajon megdinszteltem. A gombákat darabokra vágtam, aztán még nyersen összeturmixoltam fél liter forró vízzel, ezzel öntöttem föl a dinsztelődő zöldségeket. További 1,5 liter forróvizet adtam hozzá, majd a fűszereket. A fazék tetejére tettem a pároló edényt, benne a besózott, kevés szitált ételízesítővel megszórt félbevágott karfiolrózsákat. Lefedve addig főztem a levest, míg a rántani való karfiolokba már könnyen beleszúródott a villa. Ekkor habarást készítettem lisztből, tejfölből, hideg vízből és behabartam vele a levest. Végül 3 félmarék kiskagyló tésztát is belefőztem, amivel további 7-8 percig forraltam és máris elkészült a finom leves (a gombától kicsit szürkésebb lett a színe, de nem vette észre a család és így minden hiszti nélkül megették :D)
A rántott gombát, karfiolt és rántott sajtot ugyanúgy készítettem, mint máskor, a gombát tisztítás után besóztam és állni hagytam, a karfiolt a leves fölött gőzben pároltam puhára, majd lisztbe, kevés sóval elhabart tojásba és nagyon finom házilag darált zsemlemorzsába forgatva sütöttem mindent pirosra. Isteni ropogós lett minden és a sajt sem folyt ki (igaz szokás szerint 2x forgattam tojásba és zsemlemorzsába). A rántott gombákat tálalás előtt áttettem a mikró crisp-grill táljába, reszelt sajttal teleraktam a kalapok mélyedését és úgy sütöttem 8 percig crisp-grill fokozaton. Sült krumplival és majonézzel tálaltam, de majonéz nélkül is nagyon finom volt minden.
Ebéd után megmaradt rántott karfiol, rántott sajt és sajttal töltött rántott gomba |
Szuper! Karfiol jöhet bármilyen formában és mennyiségben. A gombát meghagynám a páromnak.
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki "mindannyian" a képeken. :) Nekem minden jöhet: a gomba és a karfiol is... :)
VálaszTörlésSzóval csak belecsempésztél egy kis gombát:)
VálaszTörlésMarika,nekem jöhet így ahogy van,nagyon fincsi ünnepies ebédetek volt,a sajttal töltött gombát nekem is ki kell próbálni!:-)Puszi.
VálaszTörlésFinom menü:) Nagyon szeretem a gombát is meg a karfiolt is.
VálaszTörlésLátom a gombáé volt a főszerep az ebédfőzésnél.Nagyon szeretem, jó kis ötleteket adtál a főzéshez.:)
VálaszTörlésLilla - kinek kinek, ami tetszik :)
VálaszTörlésGabriella - és a rántott sajt??
Kati - igen, nem akartam semmit kidobni, és így észre sem vették:)
Ditta - csak egy egyszerű hétköznapi ebéd volt, de tényleg finom. A gomba hidegen is nagyon finom volt, nemcsak melegen.
Trollanyu - köszi :) én is mindkettőt szeretem!!
Gizi - az érdem Csilláé, én is nála láttam ezt a finomságot:)!!
Nagyon fincsi ebéd,szeretem az ilyen ételt!!
VálaszTörlésKöszi, nekünk is nagyon bejött :)!!
VálaszTörlésMaria, megint egy isteni étel!:) Én befizetek hozzád kosztosnak!:)
VálaszTörlésTényleg hamar elkészítetted. :))) Nagyon guszta lett, örülök, hogy ízlett, köszönöm a hivatkozást is. :)
VálaszTörlésRoza - köszönöm, gyere nyugodtan :D!!
VálaszTörlésCsilla - nagyon megtetszett, gyorsan ki kellett próbálni, és nagyon bejött. - Ez csak természetes :)!!