Olyan borongós reggelre ébredtünk ma, legszívesebben fel se keltem
volna. Szürke volt az ég, és kifejezetten hűvös volt. Egyből arra
gondoltam, hogy valami tartalmas leves segítene a kedélyállapotom
helyreállításában. Délelőtt aztán szétnéztem a kamrában, találtam egy
fél csomag lencsét, így máris megvolt, miből lesz a leves. Gyorsan forró
vízbe áztattam a lencsét, aztán megpucoltam a zöldségeket, hagymát,
fazékba pakoltam mindent, felöntöttem 2,5 liter forró vízzel,
fűszereztem Himalája sóval, ételízesítővel, fokhagyma granulátummal és
kevés csípős fűszerpaprikával. Beledobtam még egy fél szál csabai
kolbászt is 6 darabra vágva, aztán felforraltam. Amikor forrt,
beletettem még a száraz csipetkét, lezártam a fazekat a gyorsfőző fedővel és szokásos jelzések elérése után 15 percig főztem
a levest takarékon. A fazekat visszahűtöttem, kinyitottam, majd a
levest újra felforraltam és besűrítettem egy kevés habarással. További
néhány perc forralás után már ehettünk is.
Hozzávalók: 250 gr lencse, 1 kisebb fej hagyma felaprítva, 2
szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 2,5 liter
forró víz, 1 fehér kanál Himalája só, 1,5 fehér kanál ételízesítő, 1-1
púpos kávéskanál fokhagyma granulátum, és csípős fűszerpaprika, fél szál
csabai kolbász, 10 dkg 8 tojásos száraz csipetke
a sűrítéshez: 1 púpos evőkanál rétes liszt, kb. 1,5 dl hideg víz, 1 evőkanálnyi olaj, 1 púpos kávéskanálnyi csípős fűszerpaprika.
A második fogás 2 db sertés szűzpecsenyéből készült, ami összesen 45 dkg
volt. Még a hét végére vettem, hátha a család mást is enne a
körömpörkölt helyett. De nem akartak mást enni, ezért a szűzpecsenyét a
mai napig a 0 fokos rekeszben tároltam, nehogy baja legyen. Ma aztán
lehártyáztam és felszeleteltem, legalábbis azokat a részeket, amik
alkalmasak voltak szeletek kivágására. A többit egész apró darabokra
vágtam, és azt találtam ki, hogy a rántott szűzpecsenye mellé köretként
készülő párolt rizsbe főzöm bele.
A húsos sushi rizs hozzávalói: 4-5 evőkanál olaj, 1 közepes fej hagyma, kis tálkányi apróra vágott szűzpecsenye, 250 gr sushi rizs (a Lidlb-en találtam a múlt héten), kb. 7,5 dl meleg víz, Himalája só, ételízesítő, őrölt bors és szárított petrezselyemzöld ízlés szerint
A felaprított hagymát megdinszteltem az olajon, ráraktam az apró húst,
és sütöttem néhány percig. Hozzáadtam a rizst, azt is pirítottam rövid
ideig, majd felöntöttem meleg vízzel, fűszereztem, és lefedve takarékon
18-20 percig főztem. Tálalásnál tálkába nyomkodtam, úgy borítottam
tányérra.
Érdekes ez a sushi rizs, olyan apró kerek szemű, mint az olasz Arborio,
de azzal ellentétben a folyadékot egyszerre hozzá lehet önteni, mégis
olyan szépen külön maradnak a szemek, mint a paraboiled rizsnél. Az
Arboriót első próbálkozásnál azzal rontottam el, hogy egyszerre öntöttem
alá az összes folyadékot, lefedtem 20 percre, mint a paraboiledet
szoktam, aztán mire legközelebb ránéztem egy hatalmas masszává állt
össze az egész. Ez a rizs viszont szép is és finom is, még akkor is, ha
nem szusi készült belőle :).
A rántott húshoz a vastag szűzpecsenye szeletek (kb.2-2,5 cm/db)
mindkét oldalát megszórtam pici Himalája sóval, fólia alatt óvatosan
kiklopfoltam, aztán szokás szerint lisztbe-kevés sóval elhabart
tojásba-zsemlemorzsába forgattam és forró olajban, de a hőt mérsékelve
szép pirosra sütöttem, törlőpapírra szedve lecsepegtettem és utána
tálaltam a húsos rizzsel. Csemege uborkát ettünk még mellé. Apa azt
mondta ilyen ebédet akár vasárnap is szívesen megenne, meg a hét minden
napján :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése