Mamától kaptunk a múlt hét végén két patisszont is a sok más mellett. Ma
azon törtem a fejem mi legyen az ebéd, aztán ahogy nézelődtem a kamrában
megláttam a patisszonokat. Arra gondoltam, régen volt rántott zöldség,
rántott patisszon meg még soha - legalábbis mióta a blog megvan. Ezért
ma ez került sorra. Hogy előtte legyen valami kis bemelegítés, francia
zöldségkeverékből főztem levest. És hogy ne mindig tészta legyen a
levesbetét, ma grízgaluskával gazdagítottam.
És van még egy újdonság, amivel tegnapelőtt ismertetett meg közelebbről Legnagyobbikom Párja, mégpedig a rózsaszín himalája só
(a kiemelt részre kattintva olvashatók jótékony hatásai). Hát én ettől teljesen el vagyok bűvölve. Először bizalmatlan voltam
vele - mármint a sóval :) - de miután elolvastam a róla szóló
ismertetőt, teljesen magával ragadott. Egyből lecseréltem még a kis
sószóróban is a sót, hogy az asztali sózáshoz is egészségesebb sót
használjunk. Köszi Melcsi :)!!
De visszatérve az ebédre... A patisszon héja olyan kemény, maga a
zöldség meg olyan lehetetlen alakú, hogy a hámozást új módon
közelítettem meg. Először alaposan megmostam a patisszon héját, szárazra
töröltem konyhai törlőpapírral, aztán nagyon éles késsel levágtam a
csumáját és héjastól felszeleteltem a zöldséget. Utána zöldséghámozóval
vékonyan levágtam a szeletek héját, vágódeszkára fektettem, és éles
késsel körbevágtam a magházat a közepén. Ezután besóztam - persze a
rózsaszín sóval :) - és tálban állni hagytam. Amikor a sótól már jól
megizzadt, lisztbe, kevés sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába
forgattam, és közepesnél kicsit erősebb tűzön, szép lassan sütöttem,
hogy teljesen átsüljön a patisszon, ne csak a bunda legyen sült.
Sültkrumplival tálaltam. Finom volt, a patisszon "húsa" olyan volt,
mintha egy tömörebb húsú halat rejtettem volna bundába, ízre viszont
elég semleges volt, tulajdonképpen a bunda vitte a prímet rántott
patisszon ízében.
A leveshez kevés olajon megdinszteltem kb. 25-30 dkg mirelit
franciazöldség keveréket kevés sóval, ételízesítővel, őrölt borssal,
mélyhűtőből kivett felaprított petrezselyemzölddel, beleraktam egy darab
hegyes-erős paprikát, majd felöntöttem kb. 1,5 liter vízzel. Forrás
után kb. 10 percig főztem, aztán apró grízgaluskákat szaggattam bele
teáskanál hegyével, amik kb. 17-20 perc alatt alaposan megdagadtak (1
tojáshoz 3 evőkanál grízt tettem, pici sót, borsot, szárított
petrezselyemzöldet, csipetnyi sütőport és kb. 1 evőkanálnyi olajat).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése