2015. június 8., hétfő

Kávés tiramisu (tojás nélkül)


Életem első tiramisuja. Mindig ódzkodtam a nyers tojásos ételektől - persze hogy a bacik miatt. A kis alattomosak rettentő sok bajt tudnak okozni, bajban meg volt részünk már elég. Régebben láttam valahol, hogy nyers tojás nélkül is lehet tiramisut készíteni, de mert nem voltunk túl édes szájúak, mindig elhalasztottam az elkészítését. - Így utólag legnagyobb bánatomra, mert Apa már nem kóstolhatta meg, pedig biztosan ízlett volna Neki is :'(
Tegnap aztán rászántam magam és a Lídlben vásárolt friss sajt meg 30 %-os habtejszín felhasználásával megcsináltam. 
Ez az a sajt, 
amit eddig csak sós kenyérre való kencék készítéséhez használtam, most ez került a tiramisuba is. A receptet ApróSéf oldaláról lestem el, köszönet érte.
Pont olyan méretű edényem nem volt, amibe belepasszolt volna a két sor piskóta, ezért a Zepter kis tepsimet kibéleltem folpackkal, úgy rétegeztem bele a rumaromás kávéba mártogatott babapiskótát és a tejszínes-kávés krémet. A folpackot megemeltem és összegyűrt alufóliával, meg egy tábla csokival kitámasztottam, hogy ne folyjon szét az egész. Én a kakaó szórást is rögtön a készítésnél megcsináltam, így a kakaó is szépen ráolvadt a tetejére, nem kellett beszippantanunk a porát kóstoláskor. Mindkét Barátnőnek, Legkisebbikemnek, meg nekem is nagyon ízlett. Legnagyobbikom és Középsőm nem kóstolták meg, Ők továbbra sem édesség rajongók. 
Azt azért el kell mondanom, hogy nem lett túl édes, és a kávé íze sem nagyon kiabál belőle, mégis nagyon könnyű, habos, üdítő finomság lett.
Én ezeket használtam hozzá: 
1 csomag (200 gr) babapiskóta, kb. 2-2,5 dl kávé, fél üvegcse jamaicai rumaroma, 
2 doboz (400 ml) 30 %-os habtejszín habbá verve, 500 gr Pilos friss sajtkrém belekeverve, 5 evőkanál porcukor, 2 teáskanál instant Gold kávé. 
A készítés menete pont mint ApróSéfnél. 
Én az alsó sor piskóta alá is kentem egy kis krémet, arra jött a kávéban megmártott piskóta, rá a krémfele, megint kávés piskóta, a krém másik fele, tetejére a keserű holland kakaópor szórás. Ebéd után megcsináltam, aztán irány a hűtő 2-3 óra múlva már finom volt.  
Csak a tepsiben készült róla fénykép, mert ma reggel senki nem akarta édességgel kezdeni a napot, de minél hamarabb fel akartam tenni.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett! Nem szeretem én sem a nyers tojásos verzióját ennek a süteménynek még olyat nem is csináltam.Pudinggal szoktam de ez a sajtos is nagyon finom lehetett, gondolom azóta már üres lett a tepsid:-))

    VálaszTörlés
  2. María, biztos nagyon finom a tiramisud. Én is már csináltam többfélét, többnyire tojás nélkül, vagy ha tojással, akkor gőz fölött főzött krémmel. Ezt a Pilos sajtkrémet nem ismerem - Lidlbe csak nagyon ritkán megyek, mert messze van -, de ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. María, biztos nagyon finom a tiramisud. Én is már csináltam többfélét, többnyire tojás nélkül, vagy ha tojással, akkor gőz fölött főzött krémmel. Ezt a Pilos sajtkrémet nem ismerem - Lidlbe csak nagyon ritkán megyek, mert messze van -, de ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a friss sajtot én is nemrég fedeztem fel, és eddig csak sós sajtkrémnek használtam. Most így is kipróbáltam és bevált. Úgy emlékszem 1 kg kb. 750 ft-ba kerül, úgyhogy akár sós szendvicskrémnek, akár sütibe gazdaságosabb.

      Törlés