2015. június 25., csütörtök

Vajas-tejfölös-sajtos pogácsa

Napok óta pogácsát vagyok ehetnék. Vettem is a Tescoban tepertős pogácsát, meg is ettem, mégis maradt a "de jó lenne egy kis pogácsa" érzés. Biztos a hideg miatt. Tegnap aztán úgy lehűlt az idő, hogy direkt jól esett a sütőt bekapcsolni. A neten találtam egy jónak tűnő pogácsa receptet ITT, (köszönet érte) ez volt az alapja a pogácsámnak. Eltérés csak annyi volt, hogy nem friss, hanem instant élesztővel dolgoztam, a tetejét tejföllel kentem meg és megszórtam reszelt sajttal.
Hozzávalók: 
80 dkg finom liszt, 3 fehér kanál só, 1 teáskanál cukor, 2 cs instant élesztő, 25 dkg Rama margarin, majdnem 3/4 pohár nagypoharas 20%-os tejföl,  2 db tojás, kevés tej, ezt nem mértem, annyi, hogy a tészta kellemes állagú legyen. A pogácsák tetejének megkenéséhez kevés tejföl, rá ízlés szerinti mennyiségű reszelt sajt - de el is maradhat.
A lisztet nagy tálba mértem. Beletettem a sót és a cukrot, villával jól elkevertem. Beleszórtam az instant élesztőt, azt is jól elkevertem villával. Apró darabokban hozzáadtam a margarint, hozzákanalaztam a tejfölt, beleütöttem a tojást és elkezdtem összeállítani a tésztát. A tejet apránként adtam hozzá, míg a tészta megfelelő kellemes állagú lett, se túl száraz, se túl nedves. Amikor rendesen összeállt, lisztezett tiszta lapon átdagasztottam kicsit, majd a tálba visszatéve és folpackkal letakarva a sütő lenyitott ajtaján kelni hagytam 20 percig (a sütőt 50 fokra állítottam). 20 perc után kinyújtottam és meghajtogattam, a felőlem lévő oldalt (kb a tészta 1/3 részénél) behajtottam a középső harmadra, majd a távolabbi harmadot rá, aztán a bal oldali harmadot a középsőre és végül a jobb oldalit rá, aztán megfordítottam a tésztát, hogy a hajtott rész alulra kerüljön. Újabb 20 perc pihentetés után megint kinyújtottam és meghajtogattam az előbbi leírás szerint, aztán megint pihentettem 20 percig. Akkor kb. 2 cm vastagra nyújtottam, a tetejét éles késsel keresztben-hosszában megkarcoltam, majd egy 6,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam, így 16 pogácsa lett. A potyadékokat lazán összegyúrtam, ugyancsak berácsoztam a tetejét és úgy igazgattam, hogy még 4 pogácsa lett belőle, összesen 20 db. Mindet megkentem tejföllel és jó kupac reszelt sajtot tettem rájuk.
180 fokos légkeveréses sütőben addig sütöttem, míg szép pirosak lettek. Kis hűlés után már ettem is. Finom volt, igaz nem olyan levegős, mint a Tesco-s, de nagyon finom puha, kellően sós, sajtos. Annyit ettem, hogy végül ez lett a vacsorám. 
Reggel alig vártam, hogy megint ehessek, de most kettévágtam és szendvicset csináltam belőle. A tetejét is ugyanúgy megkentem margarinnal és sonkát-paprikát tettem rá, mint az aljára, miután a fénykép elkészült. Reggelinek is nagyon finom volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése