2015. június 21., vasárnap

Rántott malackaraj zöldborsós rizzsel, káposztasalátával

Tegnap a nemrég felfedezett hentesünknél gyönyörű fiatal, halvány rózsaszín húsú bőrös malachúst sikerült vennem, méghozzá nagyon jó áron. Vettem is egy darab oldalast, meg egy darab hosszú karajt. Még tegnap vacsorára elkészítettem az oldalast, a bőrét bevagdostam, aztán a húst kb. egyenlő nagyságú darabokra vágtam és sertéssült fűszerkeverékemmel beízesítve a nagyobbik mély tepsibe pakoltam. A másik mély tepsit kicsit kiolajoztam, 6 nagyobb újkrumplit megpucoltam, kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágtam, azt is befűszereztem a sertéssült fűszerkeverékemmel és kevés olajjal meglocsolva összekevertem a tepsiben. Ezután a bőrös malackarajról levágtam a bőrt a zsíros bőr alatti résszel és egy kis hússal, majd a hosszanti résszel párhuzamosan bevagdostam, aztán keresztben kb. 1,5-2 cm-ként felszeleteltem. Ezt is befűszereztem és a fűszeres-olajos krumpli tetejére pakoltam, majd mindkét lefedtem alufóliával és 175 fokos sütőben kb. 110 percig sütöttem légkeverésen - a tepsiket egyszer megcserélve. Azután levettem az alufóliát, a hőt 250 fokra állítottam. Néhány perc alatt gyönyörű pirosra sültek a szaftos húsdarabok, a bőrük pedig hólyagos-ropogósra. Káposztasalátát készítettem mellé. Sajna kép nem készült a vacsiról, mert úgy estünk neki, mint aki még nem evett a héten.
Persze miután sütőbe kerültek a tepsik tovább dolgoztam a malackarajon. Lefejtettem a csontjáról, a vékony sötétebb húsrészt is levágtam, ezekből holnap főzök egy kis savanykás malacragulevest. (Ma nem kellett levest készítenem, mert tegnap  csirkeaprólék levest is főztem, két napra elegendőt.)
A malackarajt szép egyenletes szeletekre szeltem, a hússzeletek mindkét oldalát megsóztam, és gyengén kiklopfoltam. A mai felhasználásig folpackkal letakarva pihent a hűtőben. Ma aztán szokásos módon bepaníroztam, forró olajban, de a hőt mérsékelve (10/12) szép pirosra sütöttem. A rántott malackarajt zöldborsós rizzsel  (hasonló módon készült, mint ITT, csak most friss zöldborsóból és petrezselyemzölddel, és csak 25 dkg rizzsel) és káposztasalátával tálaltam. Nagyon, de nagyon finom volt!! Csak azt sajnálom, hogy hamarabb nem jutott eszembe, hogy a bőrös karajt - persze bőre nélkül - kirántsam. 
Apa is imádta volna, főleg káposztasalátával, mert a saláták között az volt a kedvence. 
Nagyon-nagyon hiányzol drága Apuci :'(   úgy főznék még Neked is mindenféle földi jót! Még gombócot is, túrósat, meg kakaósat, olyat, amit drága jó Rózsi mamád készített Neked mindig, mikor még középiskolás voltál...:'(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése