Olyan régen sütöttem lángost, hogy már az idejét se tudom. Már jó ideje
nagyon ráéheztem, de csak most kerítettem sorra, hogy felhasználjam a
vasárnapról megmaradt krumplipürét. Most nem mértem a mennyiségeket,
csak úgy találomra készítettem el a tésztát, mégis olyan finom lett,
hogy csuda. Ebédre csak a tészta egy részét sütöttem meg, a maradék
tésztát lefóliázva beraktam a hűtőbe, hogy este is legyen friss lángos,
mire a többiek hazaérnek*.
Hozzávalók:
kb. 1,5 dl tej, 2 mokkáskanál cukor, 1 csomag friss Lidl-s élesztő, 1
tálka krumplipüré + kb. 1-1,5 dl tej, kb. 5 dkg margarin, 1 csapott
fehér műanyag kanál só, fél kg-nál több finom liszt + kevés rétes
liszt + még annyi finom liszt, hogy jól formálható lágy tésztát kapjunk
Bögrében felmelegítettem kb. 1,5 dl tejet cukorral, majd feloldottam
benne az élesztőt, és hagytam felfutni. A tálka krumplipürét nagy
műanyag tálban kevés tejjel teljesen simára turmixoltam, tetejére tettem
a margarint és mikróban megmelegítettem. Sóztam, elkevertem és lisztet
adtam hozzá, villával elkezdtem összeállítani a tésztát. A lisztes
krumpli közepébe kis mélyedést csináltam, oda öntöttem a felfutott
élesztőt, és kézzel folytattam a tészta dagasztását. Először kevés rétes
lisztet adtam hozzá, majd újra finom lisztet, és addig dagasztottam,
míg a tészta el nem vált a táltól és a kezemtől. Finom langyos, se túl
lágy, se túl kemény tészta lett. Folpackkal letakarva mikróba tettem, 90
Wattra (olvasztó fokozat), 7 percre, hogy a kelés gyorsabban
beinduljon, aztán még pár percig kelesztettem, majd nagy
pogácsaszaggatóval a tál oldalán kiszaggattam a lángoskákat. Forró
olajban mindkét oldalukat szép aranybarnára sütöttem. Olyan finom lett a
tésztája, mintha fánk lenne. Magában is isteni volt, de lehet enni
fokhagymával, vagy tejföllel-sajttal. Ha valaki édesen akarja, akkor
lekvárral is eheti.
*Késő délután a tésztát kivettem a hűtőből, nagyon hideg és kemény
tapintású volt. Beraktam a mikróba, megint 90 Wattra kb. 6 percre, utána
kivettem és lefedve melegedni hagytam. Sütőpapírra borítottam ki,
kézzel kissé ellapogattam és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggattam,
forró olajban kisütöttem. Este is finom volt. Most egy darabig biztos
nem kívánjuk meg a lángost, úgy teleettük magunkat :) .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése