2017. május 28., vasárnap

2017. 21. heti menü

Ezeket ettük a héten:

Hétfő:

Húsleves vasárnapról - erről nem készült kép
"Hamis rakottkrumpli" - ahogy Anyukám nevezte anno ezt az ételt. A sültkrumplit füstölt szalonna zsírján megpirított kolbász és paprikás szalámivég szeletkékre szedtem, összeforgattam,  pici sóval elhabart tojással nyakon öntöttem és összesütöttem. - Csak a serpenyőben készült róla kép. 
Isteni volt.
Kedd:
Zöldborsós-tejszínes csirkemell rizzsel
(1 egész csirkemell lebőrözve, kifilézve, feldarabolva - a fagyasztóból, 1 kisebb fej hagyma, kevés olaj, 18-20 dkg zsenge mirelit borsó, 1,5 fehér műanyag kanál ételízesítő, őrölt bors ízlés szerint, 1,5 evőkanál rétes liszt, kb. 7,5-8 dl forró víz, 0,5-0,75 dl 30 %-os tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld - szintén a fagyasztóból. - Először a hagymát dinszteltem meg kevés olajon, majd ráraktam a feldarabolt csirkemellet fűszereztem ételízesítővel, borssal és fehéredésig sütöttem. Akkor hozzáraktam a mirelit borsót, és felforrósodásig hevítettem, majd leszórtam liszttel és forró vízzel felengedtem, végül a tejszínt is beleöntöttem, megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel és kb. 20 perc alatt - ami alatt a parboiled tasakos rizs is megfőtt - készre főztem.) Nagyon finom lett!
Szerda:
Krumplis nudli leves - vasárnapról maradt margarinos törtkrumpliból, mint a gombóc leves, csak a tészta formája más. A nudlik nagyon nagyra nőttek a levesben, de könnyű volt őket kettévágni. A család egyik kedvenc levese. Most is nagyon bejött mindenkinek. (A burgonyanyomón átnyomott krumplit 1 tojással és annyi finom liszttel dolgoztam össze, hogy sima tésztát kapjak, ami nem ragadt se az kezemhez, se a tálhoz.)




Olajban sült krumplis pogácsa - nálunk lánykoromban tapcsikolt pogácsának hívtuk, a gyerekeim kiskorukban  párnának, mert olyan klasszul felfújódott, mint a párna. Én csak így magában, a gyerekek lekvárral ették.

A két első kisült tapcsikolt pogácsa szépen felfúvódva 😃



Bogika az asztalfőn élvezi az etetőszéket  😂

Csütörtök:
Tejszínes gombakrémleves (szeletelt csiperke a fagyasztóból)


Csirkepörkölt tésztával, vagy főtt krumplival (hús szintén a fagyasztóból)




Péntek:
Tejbegríz


Gombakrémleves, csirkepörkölt tésztával vagy krumplival - előző napról

Szombat:
Fokhagymás-rozmaringos sültcsirke ugyanolyan fűszerezésű tepsis krumplival (- hús most is a fagyasztóból.)

 

Vasárnap:
 Csirkeleves mellcsontokból hagyományosan főzve,  grízgaluskával
(A grízgaluskához 2 db M-es tojást elhabartam teáskanálnyi szitált ételízesítővel és 4 evőkanál grízzel. Fél órára hűtőbe tettem, hogy a gríz megduzzadjon, de nem szívta föl az összes tojást, ezért főzés előtt 1,5-2 evőkanál réteslisztet kevertem bele, majd teáskanállal sós vízbe szaggattam, és lefedve, takarékon 20 percig főztem. Tálaláskor a grízgaluskákra szedtük a forró levest.)

Rántott csirkemellfilé sült újkrumplival (Az újkrumplit  alaposan megmostam, héjastól feldaraboltam, jól lecsepegtettem és két adagban  Zepter módszerrel megsütöttem. A mai ebédhez a csirkemellet és az újkrumplit is Szüleimtől kaptuk.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése