Hétfő:
Húsleves vasárnapról - erről nem készült kép
"Hamis rakottkrumpli" - ahogy Anyukám nevezte anno ezt az
ételt. A sültkrumplit füstölt szalonna zsírján megpirított kolbász és
paprikás szalámivég szeletkékre szedtem, összeforgattam, pici sóval
elhabart tojással nyakon öntöttem és összesütöttem. - Csak a serpenyőben
készült róla kép.
Isteni volt.
Zöldborsós-tejszínes csirkemell rizzsel
(1 egész csirkemell lebőrözve, kifilézve, feldarabolva - a
fagyasztóból, 1 kisebb fej hagyma, kevés olaj, 18-20 dkg zsenge mirelit
borsó, 1,5 fehér műanyag kanál ételízesítő, őrölt bors ízlés szerint,
1,5 evőkanál rétes liszt, kb. 7,5-8 dl forró víz, 0,5-0,75 dl 30 %-os
tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld - szintén a fagyasztóból. - Először a
hagymát dinszteltem meg kevés olajon, majd ráraktam a feldarabolt
csirkemellet fűszereztem ételízesítővel, borssal és
fehéredésig sütöttem. Akkor hozzáraktam a mirelit borsót, és
felforrósodásig hevítettem, majd leszórtam liszttel és forró vízzel
felengedtem, végül a tejszínt is beleöntöttem, megszórtam apróra vágott
petrezselyemzölddel és kb. 20 perc alatt - ami alatt a parboiled tasakos
rizs is megfőtt - készre főztem.) Nagyon finom lett!
Szerda:
Krumplis nudli leves - vasárnapról maradt margarinos
törtkrumpliból, mint a gombóc leves, csak a tészta formája más. A nudlik
nagyon nagyra nőttek a levesben, de könnyű volt őket kettévágni. A
család egyik kedvenc levese. Most is nagyon bejött mindenkinek. (A
burgonyanyomón átnyomott krumplit 1 tojással és annyi finom liszttel
dolgoztam össze, hogy sima tésztát kapjak, ami nem ragadt se az
kezemhez, se a tálhoz.)
Olajban sült krumplis pogácsa - nálunk lánykoromban tapcsikolt pogácsának hívtuk, a gyerekeim kiskorukban párnának, mert olyan klasszul felfújódott, mint a párna. Én csak így magában, a gyerekek lekvárral ették.
Csütörtök:
Tejszínes gombakrémleves (szeletelt csiperke a fagyasztóból)
Csirkepörkölt tésztával, vagy főtt krumplival (hús szintén a fagyasztóból)
Olajban sült krumplis pogácsa - nálunk lánykoromban tapcsikolt pogácsának hívtuk, a gyerekeim kiskorukban párnának, mert olyan klasszul felfújódott, mint a párna. Én csak így magában, a gyerekek lekvárral ették.
A két első kisült tapcsikolt pogácsa szépen felfúvódva 😃 |
Bogika az asztalfőn élvezi az etetőszéket 😂 |
Tejszínes gombakrémleves (szeletelt csiperke a fagyasztóból)
Csirkepörkölt tésztával, vagy főtt krumplival (hús szintén a fagyasztóból)
Péntek:
Tejbegríz
Gombakrémleves, csirkepörkölt tésztával vagy krumplival - előző napról
Szombat:
Fokhagymás-rozmaringos sültcsirke ugyanolyan fűszerezésű tepsis krumplival (- hús most is a fagyasztóból.)
Tejbegríz
Gombakrémleves, csirkepörkölt tésztával vagy krumplival - előző napról
Szombat:
Fokhagymás-rozmaringos sültcsirke ugyanolyan fűszerezésű tepsis krumplival (- hús most is a fagyasztóból.)
Vasárnap:
Csirkeleves mellcsontokból hagyományosan főzve, grízgaluskával
(A grízgaluskához 2 db M-es
tojást elhabartam teáskanálnyi szitált ételízesítővel és 4 evőkanál
grízzel. Fél órára hűtőbe tettem, hogy a gríz megduzzadjon, de nem
szívta föl az összes tojást, ezért főzés előtt 1,5-2 evőkanál
réteslisztet kevertem bele, majd teáskanállal sós vízbe szaggattam, és
lefedve, takarékon 20 percig főztem. Tálaláskor a grízgaluskákra szedtük
a forró levest.)
Rántott csirkemellfilé sült újkrumplival (Az újkrumplit alaposan megmostam, héjastól feldaraboltam, jól lecsepegtettem és két adagban Zepter módszerrel megsütöttem. A mai ebédhez a csirkemellet és az újkrumplit is Szüleimtől kaptuk.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése