2020. november 7., szombat

Tarkabableves

                           

Általában fehér apró szemű babot használok ha bablevest főzök, mert hamarabb megfő, mint a nagyobb babfajták, pl. a tarkabab. Nem is emlékszem, hogy valaha is készítettem tarkababból levest. A héten viszont hirtelen elhatározásból tarkabablevest főztem, egy nagy fazékkal, fél kiló pinto tarkababból, mert fehér apró babom nem volt itthon. Ezzel persze volt egy kis probléma, mert csak reggel jött az ötlet, ezért csak kb. 1,5 órát tudtam áztatni a babot többször váltott forró vízben, mielőtt főni tettem, így a főzési idő nagyon hosszú volt. Teljesen hagyományosan, forrás után lehaboztam, csak utána tettem hozzá a sót, ételízesítőt, egy jó darab füstölt szalonnabőrt, később a tisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket - hagymát, pár gerezd fokhagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, és 1 nagy krumpit nyolcba vágva. Ahogy fentebb írtam nagyon lassan puhult meg a bab, kellett neki vagy 6 óra, mire elmúlt a kopogás a fazékban, mikor megkevertem az ételt. Akkor híg, világos, paprikás rántást készítettem, azzal sűrítettem a levest. Nem gondoltam, hogy olyan finom lehet a tarkabableves, amilyen lett. Minden falatját élveztem, mert a bab olyan krémesre főtt, mint a gesztenye. A gyerekeknek hiányzott belőle a füstösebb íz, vagy legalább némi sonka, ami most nem volt itthon, de Legkisebbikemnek jó volt bele a kolbász is, ezért kolbászcsipszet sütöttem neki hozzá, hogy jobban fogához való legyen. Másnap újra tudtunk enni belőle, és újra ugyanolyan jó volt, csak akkor beleforraltuk a levesbe a szeletelt füstölt  kolbászt, úgy még finomabb lett. Mielőtt a maradék újra a hűtőbe került, kiszedtem belőle a nagy zöldség és krumpli darabokat,úgy tettem el egy tálba a szinte főzelékszerűre  besűrűsödött levest. 

Ma reggel azon gondolkodtam, hogy mit reggelizzek? A hűtőbe pillantva megláttam a bablevest, így a reggeli kérdés eldőlt! Az lett a reggelim! Rosszabb sose legyen! Ezentúl biztos gyakrabban főzök tarkabablevest, mert isteni! Csak egész éjszakára beáztatom előtte a babot, hogy ne 6 óra alatt puhuljon meg 😃.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése