2012. november 11., vasárnap

Ludaskása fejes salátával










 Ahogy előző bejegyzésemben már megírtam, olyan soknak találtam a Márton napi libaleveshez megvásárolt libaaprólékot, hogy egy ludaskását is kiszorítottam belőle.


A ludaskása hozzávalói: a leveshez felhasznált liba farhátról lefejtett, apróra vagdalt háj  és bőr, 1 fej hagyma, 5 db libaláb (megtisztítva, körmök levágva), 1 db libanyak (négybe vágva) 12 db libaszív (hosszában félbevágva),  ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, 1/2 liter forró víz,  1 kávéskanál őrölt bors, 1,5 nagy szál sárgarépa,1-1 szép nagy szál petrezselyem gyökér és paszternák, ezek vastagabb szeletekre vágva, 1 jókora szelet egy hatalmas zellerből felkockázva, 4 db nagyobb megtisztított gomba negyedekre vágva, 37,5 dkg paraboiled rizs (3 főzőtasak), 0,5 liter forró víz, 1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva, só  és bors azt után-ízesítéshez (ha szükséges).


















Először az apróra vagdalt liba bőrös hájat olvasztottam ki, a belőle kisült libazsíron üvegesre dinszteltem az apróra vágott hagymát, majd rátettem a libaaprólékot. Néhány percig sütöttem, aztán megszórtam ételízesítővel, sóval, őrölt borssal, és felengedtem 1/2 liter forró vízzel, felforraltam, főztem kb. fél óráig, utána adtam hozzá a feldarabolt zöldségeket, majd takarékon főztem kb. másfél órán át. Ekkor hozzáadtam a tasakokból a rizst,  jól elkevertem, és először 3 dl,  néhány perc múlva még 2 dl forró vizet adtam hozzá. A rizzsel további 20-25 percig főztem, amíg az összes levet magába szívta.  Közben apróra vágtam a petrezselyemzöldet, és a szár felöli részből tettem a rizshez. A leveles részből kb. 1-1,5 evőkanálnyit félretettem a levestészta ízesítéséhez, a többivel megszórtam az elkészült ludaskását. 










Fejes salátával tálaltam. 


(2 szép tömör fej fejessaláta megtisztítva, megmosva, negyedekre vágva. 


Az öntethez: 4 evőkanál 10 %-os ecet, 12 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 1/3 fehér kanál só, 1 teáskanál folyékony édesítőszer, őrölt bors.)














1 megjegyzés:

  1. Pont ezt főztem én is csak tettem a kása tetejére egy sült combot is... Nagyon guszta a Tiéd is. :o)

    VálaszTörlés