2012. november 8., csütörtök

Mézes birskompót











Igazán nem rajongok a főtt gyümölcsökért, inkább a gyümölcssalátákat szeretem, de a birset nem lehet nyersen megenni. A birs ízét viszont kisgyerekkorom óta nagyon szeretem, hát most kompótot főztem belőle. Hozzávalók: 4 db birs, 1 narancs, 1,5 liter víz, 1/2-1/2 kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, néhány szem egész szegfűszeg, 5 kanál méz.


A birset megtisztítottam, négyfelé vágtam, óvatosan kiszedtem a magházát és a negyedeket felszeleteltem. Lábasba raktam, felöntöttem forró vízzel, beletettem a fahéjat, szegfűszeget, néhány csíkot egy narancs megmosott héjából (csak a sárga részt), belecsavartam a narancs levét, és még 2 kanál mézet kevertem hozzá. Felforraltam, és fedő alatt 10-15 percig főztem, amíg a birs megpuhult. Ekkor a narancshéjakat kiszedtem belőle, és kevertem bele még 3 evőkanál mézet. Kicsit hűlni hagytam és már kóstoltam is. Még mindig imádom a birs ízét :)!!









1 megjegyzés:

  1. Guszta! Nagyon szeretem a birskompotot. Akár most is elkanalaznám! Nekem hidegen vagy langyosan is jó!:-))

    VálaszTörlés