Válogatós Kicsikémet próbálom rávenni, hogy minél többféle ételt
kóstoljon meg. Továbbra is a tésztát hajlandó leginkább megenni, ezért
ezen a vonalon igyekszem többféle ízzel megismertetni, próbálok minél
változatosabb szószokat készíteni. A régebben leírt csak átszűrt
szafttal tálalt tésztákon túlléptünk már, készült tejfölös, sajtmártásos, paradicsomos tészta, cukkinis-sonkás paradicsommártás, lecsó mártás, kapros-tejfölös csirkemell tokány mártás,
amiket mind nagyon szerette, úgy lapátolta be Ádámkával együtt az ilyen
mártásos tésztákat, hogy öröm volt nézni. Az utóbbi időben a levesekből
sem csak a tésztát eszi ki, hanem a levet is megissza utána a
tálkájából, - mert régebben egy kis lé mindig maradt a tálban. A
zöldséges rizses húst még mindig nem bírtam megkóstoltatni vele, pedig
Ádámkának nagy kedvence. Ádámka alapjáraton mindent jobban megeszik,
sajtot, sonkát, virslit, "pástétomot"- ami májkrém-, sőt szereti a
szalámit és a kolbászt is. A főtt ételekből a csirkemellet is szívesen
megeszi, a zöldségeket is szereti akár levesből, akár a már említett
zöldséges rizsből, de szerette a zöldbab főzeléket is fasírttal. Büszke
vagyok Tomikámra, mert a fasírtot Ő is megkóstolta, de előtte
megkérdezte, hogy van fasírt nevű állat :D ?? Arra is nagyon büszke
vagyok, hogy brokkoli levest is evett - bár először nagy hisztit
csapott, aztán mindenkinek elmesélte, hogy a brokkoli mennyire ízlett
neki :). Ki fogjuk próbálni a zöld spagettit is, ami brokkolitól lesz
zöld. Meglátom, az mennyire jön be a kicsikéimnek.
És íme néhány egyszerű, de változatosságot adó recept az elmúlt napokból:
Zepter féle tejfölös tészta:
Hozzávalók: 6 dl forró víz, 1 nagy poharas 20 %-os tejföl, 1 fehér kanál só, 500 gr minél több tojásos tészta.
A vizet felforraltam a tejföllel és sóval, majd a főzési idő betartásával megfőztem benne a tésztát.
(Az ilyen tejfölös tészta nagyon finom csirkepörkölttel - Tomika esetében pörkölt szafttal meglocsolva is.)
Sajtmártás 1.:
1 evőkanál vajon megfuttattam egy evőkanál lisztet. Felöntöttem kevés
tejjel, ízesítettem 1-2 kanál tejföllel, sóztam, 4 szelet lapkasajtot
főztem bele.
Sajtmártás 2.
Ugyanúgy készült, mint az előző, csak tömlős gouda és ementáler sajtot nyomtam bele.
Paradicsomos tészta Zepterben együtt főzve
Hozzávalók: 5 dl forró víz, 5 dl 100 %-os paradicsomlé, 3 evőkanál
sűrített paradicsom, 2-3 evőkanál olaj, csapott fehér kanál só, pici
cukor, teatojásban 2-2 csipet oregano és bazsalikom (mert nem szereti
Tomikám, ha valami rá van ragadva a tésztára), 500 gr tojásos tészta
A vizet paradicsomlével és sűrített paradicsommal, olajjal és a fűszerekkel felforraltam, belefőztem 500 gr sok tojásos tésztát.
Cukkinis-sonkás paradicsommártás
Hozzávalók: 2-3 evőkanál olaj, 1 pici fej hagyma finomra vágva, 1 zsenge
közepes cukkini hámozva, lereszelve, 10 dkg sonka apróra vágva, 100
%-os paradicsomlé ízlés szerint fél-1 liter, pici só és cukor, fokhagyma
granulátum, oregano és bazsalikom ízlés szerint.
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a reszelt cukkinit,
sóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal, oreganoval és bazsalikommal,
beletettem a felaprított sonkát, felöntöttem paradicsomlével (én 1
litert használtam, de fél literrel kicsit sűrűbb lett volna a mártásom).
Pici cukorral ízesítve készre főztem. Bögrében botmixerrel csapattam
sima szósszá.
Főtt sok tojásos tésztával összekeverve adtam a gyerekeknek, és nagyon szerették.
Lecsó mártás:
A lecsót teljesen hagyományosan megfőztem, sok hagymával, paprikával,
paradicsommal, kevés paradicsomlét is tettem bele, sóval, pici cukorral
ízesítettem, hogy finom legyen, végül bécsi virslit is főztem bele,
amitől kicsit füstös ízű lett.
A zöldségekből sima szószt turmixoltam, azzal kevertem össze a főtt
tésztát (virslit nem tettem bele, de legközelebb úgy is megpróbálom).
Tomikámnak egyik kedvence volt!!
Kapros-tejfölös csirkemell tokány mártás:
Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, kevés olaj, 1 apróra vágott csirkemell, 1
csokor friss kapor, vagy annak megfelelő mennyiségű fagyasztott, só, 1
evőkanál liszt, 1-1,5 fehér kanál csemege fűszerpaprika, 4-5 dl víz, pár
kanál 20 %-os tejföl.
Megdinszteltem a hagymát, majd ráraktam a feldarabolt csirkemellet,
sóztam és fehéredésig sütöttem. Ráraktam a kaprot, néhány másodpercig
együtt pirítottam, aztán megszórtam liszttel, jól elkevertem, ráraktam a
fűszerpaprikát, azzal is elkevertem, felöntöttem vízzel, hozzáadtam a
tejfölt és 15-20 perc alatt készre főztem. Közben kifőztem a sok tojásos
tésztát. A csirkemellből és a szaftból is szedem egy bögrébe,
botmixerrel sima mártássá mixeltem és főtt tésztával összekeverve
tálaltam.
Ezt versenybe ették a kicsikéim, közben rendszeresen mondták, hogy milyen finom.
Most elbúcsúzom, mert felébredtek a kicsikéim.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése