Már megint majdnem elfelejtettem ezt a jó kis levest leírni. Pedig
hihetetlenül finom előétel annak, aki szereti a csípős garnélás
ételeket. Nekem és Legkisebbikemnek nagyon bejött, de Apa ki nem
állhatja a rákot, hát ezt sem kóstolta meg.
Még régebben a Bernitől kapott csomagban volt a Tom Yum paszta, amit
most végre felhasználhattam. Az év eleje "szétválasztással" telt, akkor
nem tudtam sort keríteni rá.
Az első lépés az volt, hogy kinyitottam a Tom Yum paszta csomagolását,
és egy picit megkóstoltam. Semmi rosszat nem tapasztaltam, kicsit
savanykás ízt, és kellemes csípősséget éreztem, így bátran a készülő
leveshez öntöttem. De kezdem az elején...
A leves hozzávalói:
1-2 evőkanál olaj, 250 gr mirelit apró garnéla (glazúrjég nélkül 200
gr), kb.1,2-1,5 liter forró víz, 1 cs Tom Yum paszta, ételízesítő
és/vagy só ízlés szerint, fokhagyma granulátum vagy frissen reszelt
fokhagyma ízlés szerint, 1 jó nagy evőkanálnyi apróra vágott
petrezselyemzöld (fagyasztott), kávéskanálnyi csípős fűszerpaprika,
50-60 gr 8 tojásos cérnametélt.
A garnélákat megint forró víz alá tartottam egy szűrőben, hogy a
glazúrjég mielőbb leolvadjon róluk, aztán gyengéden kinyomkodtam, majd
kevés olajon pár percig pirítottam. Közben megszórtam fokhagyma
granulátummal, pici ételízesítővel, rányomkodtam a Tom Yum pasztát, jól
elkevertem és felöntöttem vízzel. Csak kóstolás után tettem bele még
sót, nehogy túlsózzam. Belekerült a petrezselyemzöld és a csípős
fűszerpaprika is, aztán kb. 3-4 perc főzés után a cérnametélt is. Azzal
még kb. 6 percig főztem és tálalhattam. Mindketten kétszer szedtünk
belőle, annyira ízlett, el is fogyott az utolsó cseppig. Majdnem olyan
volt, mint a múltkor készített fokhagymás csípős ráklevesem, csak ebben még érezhető volt egy kis citromos savanykás íz is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése