A kacsapörkölt köreteként szolgáló főtt krumpliból maradt ki kb. 3
evőkanálnyi. Vacsorára ebből készítettem egy minimál töki pompost.
A krumplit összeturmixoltam kevés langyos vízzel, aztán instant élesztőt
szórtam bele egy csomaggal, hozzátettem egy kávéskanálnyi cukrot, majd
annyi finom lisztet, hogy se túl kemény, se túl lágy tésztát kapjak.
Csipetnyi sóval ízesítettem, majd egy löttyintésnyi olajjal tettem a
tésztát még kellemesebbé, aztán letakarva kelesztettem, míg kb.
duplájára nem kelt.
Akkor a sütőt légkeverésen 200 fokra melegítettem, egy nagyobb és egy
kisebb tepsit kibéleltem sütőpapírral, és a tésztát kézzel bele
nyújtottam a két tepsibe és beraktam elősülni.
Amíg sült a tészta vékony szeletekre vágtam egy fej hagymát, egy darab
füstölt szalonnát meg pár szeletke fokhagymás felvágottat, aztán durvára
reszeltem némi trappista sajtot is.
Az elősütött tésztákat megkentem tejföllel, megszórtam trappista
sajttal, elosztottam rajta a hagyma és szalonna szeleteket, fölvágottat
és visszatoltam a sütőbe. Rövid idő múlva isteni illatok szálltak ki a
sütőből. Nem mértem a sütési időt sem, amikor elég szépnek láttam a
pomposok színét, kivettem a sütőből. Legkisebbikem nagyon várta, hogy
ehessen belőle, és Vele együtt Barátnője és én is.
Bátran mondhatom, hogy ez a nem méricskélt, csak találomra készült
minimál töki pompos volt a legfinomabb, amit eddig készítettem. A tészta
olyan finom ropogós volt, amilyet még soha nem sikerült készítenem, és a
feltét is pont elég volt. A 10 szelet pomposból 3 szelet maradt.
Megállapítottuk, hogy Apának is nagyon ízlett volna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése