Ma valami krumplisat voltam kénytelen főzni, mert más nemigen volt itthon, csak krumpli, néhány tojás, bacon, meg kis tejföl. Nézegettem egy régi szakácskönyvemet aminek címe: Vilma néni krumplis receptjei, ott találtam ezt az ételt, Szalonnás rakott krumpli név alatt. Megtetszett, hát hozzáláttam.
Ezeket használtam fel, egy közepes méretű tepsihez:
az 5,8 literes fazék 3/4-ig töltve krumplival, 5-6 dl forró víz, 2 fehér kanál só, 10 tojás, víz ami ellepte, 1 fehér kanál só, 20 dkg szeletelt bacon, 3-4 evőkanálnyi olaj, 1 fej hagyma, 2 evőkanál finom liszt, 3/4 pohár nagy poharas 20 %-os tejföl, 1 nagy tejfölös pohár tej (ez 3,5 ös zsírtartalmú volt), 1 csapott fehér kanál só, + só a rétegek sózására, + kevés olaj a tepsi kikenéséhez.
Ahogy a rakott krumplinál szokás, először megfőztem a hajába krumplit (Zepter 5,8 literes fazékban, kis főzőkosárban, víz és só hozzáadásával, gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 15 perc alatt, majd hideg vízbe állítva, gyorsan visszahűtöttem a fazekat és tisztíthatóra hűtöttem a krumplit) és a tojást (forrás után 10 perc, majd ezt is kihűtöttem). Amíg ezek elkészültek, csíkokra vágtam a szeletelt bacont, majd megfőztem a "tejfölmártást": 3-4 evőkanálnyi olajon üvegesre dinszteltem az apróra vágott vöröshagymát, megszórtam 2 evőkanál finom liszttel, és a lisztet is pirítottam kicsit, majd hozzáöntöttem a tejfölt és a tejet (utóbbi kényszermegoldás volt, mert nem volt itthon annyi tejföl, amennyi kellett volna) beletettem 1 csapott kanál sót és addig főztem csak, míg éppen elkezdett bugyogni, és rögtön levettem a tűzről, nehogy nagyon besűrűsödjön. Amikor ezekkel elkészültem, pici olajjal kikentem a tepsit, majd belekarikáztam 1 sor tisztított főtt krumplit, megpergettem kis sóval, majd egy sorban a kockára vágott tojás következett (tojás szeletelővel felszeltem, majd 90 fokkal elfordítva újra felszeltem és máris kész volt a felaprózott tojás), amit szintén megsóztam kicsit, erre a felcsíkozott baconszeletek kb. 1/3-a következett, és zárásul egy sor krumpli, ugyancsak megsózva kicsit. A tetejére simítottam a tejfölmártást, és rápakoltam a megmaradt bacon szeletkéket. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. A család először húzta a száját, amikor mondtam, hogy új recept alapján készítettem a rakott krumplit, de aztán nagy lelkesedéssel falták. Csak annyit jegyeztek meg (már megint), hogy nem elég szaftos. Valóban szaftosabb lett volna, ha a sorok közé is tudtam volna tenni tejfölt, vagy tejfölmártást, de nem volt több, úgyhogy ennyivel kellett megelégednünk.
Nagyon egyszerű, viszont nagyon finom lehetett ez a rakott krumpli. Nem is csodálom, hogy a család falta befelé.
VálaszTörlésFelteszem a listára, igaz már megvan a holnapi menü, mert már megrendelték, de esetleg holnapután szóba jöhet.
VálaszTörlésEzt de nagyon tudnám szeretni!!
VálaszTörlésNagyon kívánatos ez a krumplid ! Guszta . Micsoda illata lehetett mikor sült!!
VálaszTörlésGizi - tényleg az volt :)
VálaszTörlésJuci - érdemes kipróbálni, - esetleg kicsit több tejföllel
Csiperke - én is szerettem és a többiek is szerették, csak szeretnek kicsit kötekedni :)
Éva - tényleg isteni illata volt :)!!
Én jöttem, de már megyek is. Hát szabad ilyen fincsi kaját nézni este 11 felé ? Úgy megkordult a gyomrom, hogy ihaj :))) Most isten bizony megennék egy tányérral. Egyébként is nagyon szeretjük a rakottkrumplit.
VálaszTörlésMaria, már megint egy csodás, egyszerű finomság:))
VálaszTörlésViki - sorry, nem akartam bajt :)!!
VálaszTörlésRoza - Köszönöm :)!!
Jól hangzik már a neve is, de látványnak sem rossz - gondolom az ízével is így lennék. :)
VálaszTörlés