2012. április 25., szerda

Frankfurti leves







Olyan régen készült már nálunk frankfurti leves, hogy az idejét sem tudom! Ma azon gondolkodtam, hogy valami zöldséges leves kellene ebédre, amikor a hűtő zöldséges rekeszében kezembe akadt egy  kis fej kelkáposzta. Volt még itthon 2 pár virsli, máris adódott a frankfurti leves ötlete.


Második fogásnak csirkepörköltet főztem zepter gyorsfőző fedővel, szokásos módon és jelzések után 8 perc alatt (utána az edényt a tűzhelyről levéve, magától hagytam visszaesni a főzőpálcát), a köret tészta volt hozzá. A fiúk és Párom ezt választották. 










Illetve tegnap a felcsíkozott sertésmájat már nem volt kedvem elkészíteni, így ma azt is megcsináltam szalonnás-hagymás májnak.  A különbség csak annyi volt, hogy most kicsit kevesebb volt a csíkozott máj. Én ezt ettem ma az ebéd második fogásaként.

U.i. (szerda este) Ez a máj hidegen, friss bagettel olyan finom volt, hogy hihetetlen. Párom is megkóstolta, és Neki is nagyon "bejött" :D!!










A frankfurti leves hozzávalói: kb. 40 dkg kelkáposzta, 2 kisebb krumpli, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyem gyökér, 2 liter forró víz, 2 fehér kanál ételízesítő, 1/2 kávéskanálnyi őrölt kömény, 2-3 evőkanál olaj, 2 evőkanál rétes liszt, 1 csapott fehér kanál fűszerpaprika,  kb. 2 dl hideg víz, 2-3 kávéskanál fokhagyma granulátum (vagy ízlés szerint friss fokhagyma reszelve), ízlés szerint só, chilipor (el is maradhat), 2 pár (bécsi) virsli


A kelkáposztát torzsája kivágása után apróra vágtam. A krumplit tisztítás után negyedeltem, majd vékonyra szeleteltem. A zöldségeket pedig karikára vágtam. Minden a fazékba került, és felöntöttem 2 liter forró vízzel. Beletettem az ételízesítőt, őrölt köményt, 1,5 kávéskanál fokhagyma granulátumot, és fedő nélkül felforraltam, majd főztem 1-2 percig. Utána fedő alatt, takarékon 20 percig. Az idő alatt világos rántást készítettem az olajból és lisztből, a tűzhelyről félrehúzva tettem bele a fűszerpaprikát, nehogy megégjen, gyorsan elkevertem hozzáadtam a hideg vizet, összekevertem és a forrásban lévő leveshez öntöttem. Forraltam kb. 5-6 percig, majd a végén még sóval, kevés chili porral  és fokhagyma granulátummal után-ízesítettem, hogy kellően fűszeres legyen, beleraktam a felkarikázott virslit, és lefedve főztem 4-5 percig.


Nagyon örült neki mindenki, egy-egy tállal el is tüntettünk belőle.  









5 megjegyzés:

  1. Finom leves, egzer már főztem, és még fogom:)

    VálaszTörlés
  2. Szerintünk is finom, mindenki szereti a családban!!

    VálaszTörlés
  3. Látod nálunk a frankfurti leves sem ilyen piros, de most annyira megkívántam, hogy nem sokáig bírok magammal...:)

    VálaszTörlés
  4. Lilla - általában én sem pirosan főzöm, de most ilyenhez volt kedvem :).

    VálaszTörlés
  5. Na ez az a leves, amit mindenki megeszik itthon. Megint finomakat főztél, és a leves után a májat választanám... :o)

    VálaszTörlés