Olyan régen készült már nálunk frankfurti leves, hogy az idejét sem tudom! Ma azon gondolkodtam, hogy valami zöldséges leves kellene ebédre, amikor a hűtő zöldséges rekeszében kezembe akadt egy kis fej kelkáposzta. Volt még itthon 2 pár virsli, máris adódott a frankfurti leves ötlete.
Második fogásnak csirkepörköltet főztem zepter gyorsfőző fedővel, szokásos módon és jelzések után 8 perc alatt (utána az edényt a tűzhelyről levéve, magától hagytam visszaesni a főzőpálcát), a köret tészta volt hozzá. A fiúk és Párom ezt választották.
Illetve tegnap a felcsíkozott sertésmájat már nem volt kedvem elkészíteni, így ma azt is megcsináltam szalonnás-hagymás májnak. A különbség csak annyi volt, hogy most kicsit kevesebb volt a csíkozott máj. Én ezt ettem ma az ebéd második fogásaként.
U.i. (szerda este) Ez a máj hidegen, friss bagettel olyan finom volt, hogy hihetetlen. Párom is megkóstolta, és Neki is nagyon "bejött" :D!!
A frankfurti leves hozzávalói: kb. 40 dkg kelkáposzta, 2 kisebb krumpli, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyem gyökér, 2 liter forró víz, 2 fehér kanál ételízesítő, 1/2 kávéskanálnyi őrölt kömény, 2-3 evőkanál olaj, 2 evőkanál rétes liszt, 1 csapott fehér kanál fűszerpaprika, kb. 2 dl hideg víz, 2-3 kávéskanál fokhagyma granulátum (vagy ízlés szerint friss fokhagyma reszelve), ízlés szerint só, chilipor (el is maradhat), 2 pár (bécsi) virsli
A kelkáposztát torzsája kivágása után apróra vágtam. A krumplit tisztítás után negyedeltem, majd vékonyra szeleteltem. A zöldségeket pedig karikára vágtam. Minden a fazékba került, és felöntöttem 2 liter forró vízzel. Beletettem az ételízesítőt, őrölt köményt, 1,5 kávéskanál fokhagyma granulátumot, és fedő nélkül felforraltam, majd főztem 1-2 percig. Utána fedő alatt, takarékon 20 percig. Az idő alatt világos rántást készítettem az olajból és lisztből, a tűzhelyről félrehúzva tettem bele a fűszerpaprikát, nehogy megégjen, gyorsan elkevertem hozzáadtam a hideg vizet, összekevertem és a forrásban lévő leveshez öntöttem. Forraltam kb. 5-6 percig, majd a végén még sóval, kevés chili porral és fokhagyma granulátummal után-ízesítettem, hogy kellően fűszeres legyen, beleraktam a felkarikázott virslit, és lefedve főztem 4-5 percig.
Nagyon örült neki mindenki, egy-egy tállal el is tüntettünk belőle.
Finom leves, egzer már főztem, és még fogom:)
VálaszTörlésSzerintünk is finom, mindenki szereti a családban!!
VálaszTörlésLátod nálunk a frankfurti leves sem ilyen piros, de most annyira megkívántam, hogy nem sokáig bírok magammal...:)
VálaszTörlésLilla - általában én sem pirosan főzöm, de most ilyenhez volt kedvem :).
VálaszTörlésNa ez az a leves, amit mindenki megeszik itthon. Megint finomakat főztél, és a leves után a májat választanám... :o)
VálaszTörlés