Tegnap nagyon szimpatikus sonkás töltött gomba receptet láttam a Sherpa konyhájában. Annyira megtetszett, hogy ma már el is készítettem, igaz kis változtatással.
Hozzávalók: 1 doboz (40 dkg) tölteni való csiperke gomba, 2 dkg füstölt szalonna, 1 kicsi (kb. dió nagyságú) vöröshagyma, 4 szelet (5,6 dkg) szendvics sonka, 1 tojás, 2 teáskanál 20 %-os tejföl só, szitált ételízesítő ízlés szerint. + a tetejére néhány kanál 20 %-os tejföl, kevés reszelt sajt.
A gombák kalapjáról lehúztam a bőrt, a tönköket kitörtem és vékony csíkokra vágtam. A kalapokat megpergettem sóval, és leborogattam egy tányérra, hogy kicsoroghasson a felesleges nedv belőlük, a felaprított szárakat is gyöngén megsóztam. A kis darabka füstölt szalonnát fél gyufaszálnyi csíkokra vágtam, csakúgy, mint a 4 sonkaszeletet. A picurka hagymát is felaprítottam. Kb. fél óra állás után a gomba kalapokat tálba sorakoztattam, és amíg a töltelék készült, beraktam a 170 fokra állított, melegedő sütőbe. Pici serpenyőben kiolvasztottam a szalonnát, rádobtam a felaprózott hagymát, üvegesre pároltam, majd a gomba szára következett, ezt megszórtam 1-2 csipet szitált ételízesítővel, és addig dinszteltem, amíg a kioldódó nedve elpárolgott. Ekkor hozzákevertem a sonkát, ezzel is pirítottam 1-2 percig, közben 1 tojást elhabartam 2 teáskanál tejföllel, és csipet sóval, ezt ráöntöttem a töltelékre, és addig sütöttem, míg kicsit megkötött. (Ekkor meg is tudtam kóstolni, már így nagyon finom volt).
Kivettem a sütőből a gombafejeket, felitattam róluk és alóluk a közben kioldódott barna levet, belekanalaztam a tölteléket, és mindegyik töltött gombára 2-3 teáskanál tejfölt kanalaztam.
4 db-ra reszelt sajtot is szórtam, 3 csak tejfölös maradt. A tálat alufóliával letakartam és visszatettem a sütőbe, 25 percre. Akkor levettem a fóliát és megpirítottam a töltött gombák tetejét. (A kioldódó nedv kicsit megbarnult a tál alján, de ez a gombák ízén egyáltalán nem érződött.)
Az elkészült töltött gombához krumplit sütöttem köretként. Őrülten finom volt. Köszönöm az ötletet Sherpa konyhájának.
Mondanom sem kell, hogy a fiúknak és Páromnak ez megint nem jött be, ezért Ők kolbászos hamis rakott krumplit kaptak, most csak kolbásszal és tejföllel elhabart tojással.
Hamis rakott krumpli kolbásszal és tejfölös tojással |
Micsoda új arculat! Nagyon szép! Sherpánál én is láttam ezt a finom gombát, biztos finom!
VálaszTörlésKöszönöm kedves Kriszti!!
VálaszTörlésTényleg nagyon finom a gomba :)!!
Nagyon finom lehet ez a töltöt gomba. Guszta!
VálaszTörlésMit mondasz? A fiúk nem szerették?
VálaszTörlésIstenem, hisz ez mennyei finomság!!!
Olyan kívánatos, hogy jön hogy leegyem a monitorról.
Éva - hidd el az volt!! Köszi!
VálaszTörlésJuci - most ezt képzeld el. Kivagyok tőlük!! Holnap majd nem főzök semmit, ehetnek amit találnak!!
Nagyon jól néz ki, mi is szeretjük a gombát:) Az tényleg kiborító, mikor mindenki válogat, ne főzz nekik pár napig, majd utána értékelni fogják:)
VálaszTörlésNagyon jó az új blogsablonod!!!
VálaszTörlésSzeretem a töltött gombát, és már milyen régen volt nálunk, köszi hogy eszembe juttattad. Nagyon guszta, válogatós férfiak nem is tudják miről mondtak le.
Trollanyu - köszi :)!
VálaszTörlésPont én is arra gondoltam, hogy pár napig hideg koszton tartom Őket :)!
Gizi - Köszönöm :), itt volt az ideje a tavaszi megújulásnak végül ez tetszett legjobban.
:) hát igen, magukra vessenek!!