A mai ebédünk tarjából készült, mégpedig abból, amiből az esti brassói
próbálkozás is megtörtént. Tegnap megkértem a hentest, hogy vegye ki a
tarja csontját és vágja el háromba. Ma a csontból leves készült, amiből a húst kiszedtem és külön tálaltam. A levesbetét ma cérnametélt volt.
a levescsontok |
A húst még tegnap elszeleteltem kb. 1,5-1,8 cm vastag szeletekre. Ennek
nagy részéből sütőpapírral bélelt tepsiben, sóval, borssal, fokhagyma
granulátummal, chiliporral és őrölt köménnyel fűszerezve pecsenye
készült. Alufóliával lefedve sütöttem 180 fokon jó másfél órán át,
akkor megfordítottam és még néhány percre visszatettem az elzárt sütőbe.
Az alufóliát visszahajtottam rá, hogy ne száradjon ki.
a pecsenye |
És végül a gombás tarja: 5 szelet tarját Zepter sütés szabálya szerint elősütöttem,
amikor mind elkészült, a tűzhelyet takarékra vettem, a húsokat sóztam, borsoztam, és rátettem 20 dkg tisztított félbe vágott apró csiperkét.
Lefedve pároltam legalább 35-40 percig. Ekkor szórtam rá egy fej apróra vágott hagymát, és lefedve tovább pároltam (vizet egyáltalán nem tettem rá). Amikor a hús megpuhult, habarást készítettem 1,5 dl hideg vízből, 3 nagy evőkanál tejfölből és 1 csapott evőkanál rétes lisztből, ezzel behabartam a gombás húst, alaposan kiforraltam és csakúgy mint a pecsenyét ezt is hagymás törtkrumplival tálaltam. Ebből csak én ettem, mert a többieknek inkább a pecsenyéhez volt kedvük. Isteni finom volt :)!!
Ó ,ha ezt most hallottad volna hogy én mekkorákat nyeltem. Nagyon guszta ez a husid a gombamártással.
VálaszTörlésKöszönöm Éva :)! Nagyon finom is volt!
VálaszTörlés