Édes Párom újra kifejtette, hogy leginkább a négylábúak húsát szereti,
abból is inkább a szaftosabb részeket. Ennek megfelelően próbáltam a mai
vacsorát megfőzni egy sertés hátsó csülökből, és sovány darált húsból.
Nem tudom a savanyú káposzta mennyire illeszkedik a testkontrollba, de
én most beillesztettem, ha oda illik, ha nem. Egyszerűen mint zöldséget
vettem figyelembe.
Hozzávalók: 1 sovány, húsos sertés hátsó csülök (megkértem a hentest, hogy vágja ki a csontot belőle), 1 hatalmas fej hagyma, kevés olaj, 2 kg savanyú káposzta, kb. 6 fehér kanál csípős fűszerpaprika, 6-7 dl víz.
A húsgombóchoz: 50 dkg 7 % (!!) zsírtartalmú sertés darált
hús, 1 egész nyers tojás, 1 fehér kanál ételízesítő és fél kávéskanálnyi
só, 1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum, kevés őrölt kömény, őrölt
bors, 1 fehér kanál csípős fűszerpaprika alaposan összedolgozva, - 9 db
gombóc lett belőle.
A kicsontozott sovány csülköt egyenletesen apró kockákra vágtam (kb.
2-2,5 cm), a kövér részeket leszedtem róla. A hagymát felaprítottam, a
káposztából kinyomtam a levét, de nem mostam ki.
Egy nagy fazék aljára öntöttem egy kevés olajat, szórtam rá a hagymából,
és rátettem a káposzta harmadát, a felkockázott csülök felét,
megszórtam kb. 1,5-2 fehér kanál csípős fűszerpaprikával, aztán az
egészet jól elkevertem. Erre kerültek a húsgombócok, és megint egy fél
maréknyi hagyma, majd a káposzta harmada, fűszerpaprika, jól elkeverve.
Jöhetett rá a csülök másik fele, a maradék hagyma és káposzta, megint
megszórva fűszerpaprikával, 1-2 löttyintésnyi olaj rá, és újabb
elkeverés, majd a víz.
Aztán lefedve felforraltam, majd takarékon jó másfél órán át főztem.
Kimaradt belőle a sűrítő liszt és még az a kevés rizs is, amit egyébként
a húsgombócba tenni szoktam, mégis finom lett, ezt mondta Apa és
Legkisebbikem, meg az is, hogy kétszer szedtek belőle (még a
húsgombócból is, pedig Legkisebbikem utálja a darálthúst.)
Ha kenyeret sem eszünk hozzá, akkor 4 óra várakozás biztosan elég lesz utána.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése