Legkisebbikem néhány napja egy jókora darab friss gyömbért hozott haza, mert úgy érezte megfázott. Egyetlen csésze gyömbérteát csinált
aznap este és másnapra semmi baja nem volt. Én is kipróbáltam egyik
reggel, mikor úgy ébredtem, hogy kapar a torkom, és nekem is mintha
elvágták volna a bajt. Ráadásul olyan finom volt, hogy nem is akartam
elhinni.
És mi kellett a gyömbérteához? Nem sok :)
1 teáskanálnyi héjától megkapargatott, finomra reszelt gyömbér, forró
víz, frissen facsart citromlé ízlés szerint és 1 púpos teáskanál méz.
Hogy minél kevesebb menjen a gyömbérből veszendőbe, Jamie Oliver
ajánlása szerint legjobb kiskanállal (esetleg kés élével) lekaparni a
vékony barnás héját
.
Utána bögrébe reszelni, felönteni forró vízzel, állni hagyni, majd finom
szűrőn átszűrni, citromlével és mézzel ízesíteni és elkortyolgatni. Bár
kicsit csípős, mégis nagyon finom. Ráadásul nagyon egészséges. A hatása
pedig jobb, mint a Neocitráné :). Néhány érdekes dolog ITT található róla
A nagy darab gyömbér felhasználásához más receptet is kerestem, így találtam Rupáner konyhájában a puha gyömbéres-citromos kekszre (köszönet a receptért), amit ma ki is próbáltam.
A recepten csak két dolgot változtattam. Nem volt itthon vaj, ezért Rama
margarint használtam helyette, és vanília aromám se volt, ezért 2
csomag vaníliás cukrot tettem bele.
Hozzávalók nálam:
2 db tojás, 10 dkg cukor, 2 csomag (1,6 dkg) vaníliás cukor, 1 citrom
leve, 15 dkg Rama margarin, 25 dkg finom liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1
teáskanál finomra reszelt gyömbér, a citrom finomra reszelt sárga héja.
Először a megmosott, szárazra törölt citrom sárga héját reszeltem finomra, azután a gyömbért.
Majd a tojásokat habosra kevertem a cukorral, vaníliás cukorral és a citrom levével.
Hozzáadtam a puha margarint, a sütőporral elkevert lisztet, végül a citromhéjat és a gyömbért.
Nekem elég puha massza lett. Folpackkal letakarva hűtőbe tettem több,
mint 2 órára, de azután sem tudtam gombócot formálni a tésztából, ezért
teáskanállal halmokat raktam a sütőpapírral bélelt tepsikre. 37 kis
kupac lett. 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam
a tepsiket, kb. 5-7 perc után a két tepsit megcseréltem és addig
sütöttem, míg a kis sütik ilyen szépek lettek.
A tepsin hagytam majdnem teljesen kihűlni, csak utána raktam tányérra.
Nagyon finom lett, kívül - főleg a szélénél - ropogós, belül puha.
Legközelebb lehet, hogy dupla mennyiségű gyömbért teszek bele, hogy
jobban kiérződjék a sütiből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése