2016. október 22., szombat

Gyömbértea és gyömbéres-citromos keksz

Legkisebbikem néhány napja egy jókora darab friss gyömbért hozott haza, mert úgy érezte megfázott. Egyetlen csésze gyömbérteát csinált aznap este és másnapra semmi baja nem volt. Én is kipróbáltam egyik reggel, mikor úgy ébredtem, hogy kapar a torkom, és nekem is mintha elvágták volna a bajt. Ráadásul olyan finom volt, hogy nem is akartam elhinni. 
És mi kellett a gyömbérteához? Nem sok :)
 
1 teáskanálnyi héjától megkapargatott, finomra reszelt gyömbér, forró víz, frissen facsart citromlé ízlés szerint és 1 púpos teáskanál méz. 
Hogy minél kevesebb menjen a gyömbérből veszendőbe, Jamie Oliver ajánlása szerint legjobb kiskanállal (esetleg kés élével) lekaparni a vékony barnás héját
Utána bögrébe reszelni, felönteni forró vízzel, állni hagyni, majd finom szűrőn átszűrni, citromlével és mézzel ízesíteni és elkortyolgatni. Bár kicsit csípős, mégis nagyon finom. Ráadásul nagyon egészséges. A hatása pedig jobb, mint a Neocitráné :). Néhány érdekes dolog  ITT található róla
A nagy darab gyömbér  felhasználásához más receptet is kerestem, így találtam Rupáner konyhájában a puha gyömbéres-citromos kekszre (köszönet a receptért), amit  ma ki is próbáltam. 
A recepten csak két dolgot változtattam. Nem volt itthon vaj, ezért Rama margarint használtam helyette, és vanília aromám se volt, ezért 2 csomag vaníliás cukrot tettem bele. 
Hozzávalók nálam:
2 db tojás, 10 dkg cukor, 2 csomag (1,6 dkg) vaníliás cukor, 1 citrom leve, 15 dkg Rama margarin, 25 dkg finom liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál finomra reszelt gyömbér, a citrom finomra reszelt sárga héja. 
Először a megmosott, szárazra törölt citrom sárga héját reszeltem finomra, azután a gyömbért. 
Majd a tojásokat habosra kevertem a cukorral, vaníliás cukorral és a citrom levével.
Hozzáadtam a puha margarint, a sütőporral elkevert lisztet, végül a citromhéjat és a gyömbért. 
Nekem elég puha massza lett. Folpackkal letakarva hűtőbe tettem több, mint 2 órára, de azután sem tudtam gombócot formálni a tésztából, ezért teáskanállal halmokat raktam a sütőpapírral bélelt tepsikre. 37 kis kupac lett. 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam a tepsiket, kb. 5-7 perc után a két tepsit megcseréltem és addig sütöttem, míg a kis sütik ilyen szépek lettek. 

A tepsin hagytam majdnem teljesen kihűlni, csak utána raktam tányérra.
Nagyon finom lett, kívül - főleg a szélénél - ropogós, belül puha. Legközelebb lehet, hogy dupla mennyiségű gyömbért teszek bele, hogy jobban kiérződjék a sütiből. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése