Ma Limara receptje alapján
sütöttem fánkot, köszönet érte. Igaz, se nem farsangi se nem szalagos,
de elképesztően finom lett. Tulajdonképpen nekem sosem hiányzott a
"szalag" a fánkról, anélkül is mindig nagyon szerettem. Már az okát se
kutatom, hogy az enyém miért nem szalagos, egyszerűen csak jó alaposan
megesszük. Nekem ebből a mennyiségből 15 db lett, csak mire a
fényképezésre került a sor, kettőt már megkóstoltam :).
Hozzávalók:
60 dkg finom liszt, 2,5 dl tej, kb. 3,5 dkg élesztő, 4
evőkanál cukor, 4 tojás sárgája, 0,5 dl rum, 1 csipet só, kevés reszelt
narancshéj, 8 dkg margarin (mert vaj nem volt itthon).
Először az élesztőt futtattam fel kb. 1 dl langyos tejben, amiben 2
mokkáskanál cukrot is feloldottam előzőleg. Aztán kimértem a lisztet,
kicsit megmelegítettem a mikróban, majd belekevertem a sót, cukrot,
belereszeltem a narancshéjat, hozzáraktam a tojássárgákat, rumot, majd a
felfuttatott élesztővel és a maradék langyos tejjel elkezdtem
dagasztani. Először elég ragacsosnak tűnt a tészta, de mikor a kissé
megolvasztott margarint is beledolgoztam, akkor gyönyörűen összeállt, a
dagasztás végére pedig gyönyörű, sima, se nem lágy, se nem kemény
tésztát kaptam. Folpackkal és konyharuhával letakarva sütőbe raktam,
amit alsó-felső sütésre és 25 fokra állítottam, amikor a sütő már
kellemesen meleg volt, kikapcsoltam. A duplájára kelt a tésztát, tiszta,
olajozott munkafelületre borítottam, kicsit ellapogattam, és nagy
pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Hagytam még pár percet kelni, míg az
olaj megmelegedett, majd a fánkok első oldalát fedő alatt, a másik
oldalát fedő nélkül szép pirosra sütöttem. Törlőpapírral bélelt tányérra
szedtem az elkészült darabokat, és megtöltöttem baracklekvárral a
mélyedéseket, de a porcukrozást kihagytam. Nagyon finom lett. Azon
melegében jó alaposan megkóstoltuk, annyira, hogy alig pár darab maradt
kóstolás után.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése