Eredetileg krumplis tarhonyát akartam főzni, de hiába kutattam a tésztás
szekrényemben, nem találtam tarhonyát. Gyors áttervezésbe kezdtem.
Mivel fodros nagykocka tésztát találtam, eszembe jutott, hogy olyan
régen volt már "öreg", hogy az idejét se tudom. És végül is
hasonlít a krumplis tarhonyához, ez is egy egyszerű paraszti egytálétel.
A mi családunkban soha nem készült, először Férjem családjánál
kóstoltam Szolnok megyében, drága jó Rózsi mamája készítette, és nekem
első pillanattól kezdve ez is nagyon ízlett. Visszanéztem és meglepődve
tapasztaltam, hogy a blogban még nem szerepel, hát most pótolom, hogy ez
is meglegyen itt is. (A Kulináris Világnál vezetett "szeretek főzni" c.
blogban végül megtaláltam, ott hatalmas mennyiség van leírva, most persze jóval kevesebb hozzávalót használtam.)
Hozzávalók:
2 nagy evőkanál füstölt szalonna zsír, 35 dkg 4 tojásos fodros nagykocka tészta, 3 db közepes krumpli hámozva, hosszában négybe vágva és kb. 2 mm-esre felszeletelve, egy nagy fej hagyma fele felaprítva,
néhány kolbászkarika, néhány darabka zöldpaprika, só, fokhagyma
granulátum, fűszerpaprika ízlés szerint, kb. 1,3-1,4 liter meleg víz.
A tésztát füstölt szalonna zsírján barnára pirítottam, majd ráraktam a
krumplit, hagymát, zöldpaprikát, kolbászkarikákat. Alaposan elkevertem
sóztam, és az edényt félrehúzva ráraktam a fűszerpaprikát. Gyorsan azzal
is elkevertem és azonnal felöntöttem forró vízzel. Ízesítettem még
fokhagyma granulátummal, és lefedve, takarékon 20 perc alatt készre
főztem. Csemege uborkával tálaltam. A gyerekek rácsodálkoztak amikor
mondtam, hogy öreget főztem, Legkisebbikem nem is emlékezett rá, hogy
valaha ilyet evett volna, a Párja meg még soha nem evett ilyet, de
biztos ízlett nekik, mert mindketten jóízűen ették. Én imádtam, csakúgy,
mint régen. Igaz, nem egy elit kaja, de egyszerűsége ellenére is nagyon
finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése