Ma úgy rám tört, hogy valami finom ropogós kekszet kellene sütni. Olyan
receptet kerestem, ami nem túl drága, és amihez minden alapanyag adott
volt itthon. Aztán a kekszből kekszek lettek. Először a kakaós kekszet sütöttem meg, a receptet ITT
találtam, köszönet érte. Viszont kicsit soknak találtam, ezért csak 2/3
mennyiségben készítettem el, így is két nagy tepsivel lett, összesen 61
db, jókora, isteni ropogós-kakaós keksz.
Az én hozzávalóim így alakultak:
25 dkg Vénusz sütőmargarin, 17 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor,
csipet só, 2 púpos evőkanál sötét 22-24 %-os holland kakaópor, 25 dkg
finom liszt, 2/3 teáskanál sütőpor
A recept instrukciói szerint összedolgoztam a margarint a cukrokkal,
sóval, kakaóporral, liszttel és sütőporral. Gyönyörű sima, sötétbarna
tészta állt össze. Ezekből kis diónyi golyókat formáztam, majd egy
uzsonnás zacskó segítségével szépen ellapítottam. Először a sütőpapíros
tepsin próbáltam, de úgy ráragadt a papírra, beleragadt a villába. Aztán
kistányéron próbálkoztam, de a kistányérra is ráragadt, csak
deformálódottan tudtam levenni. Aztán eszembe jutott, megpróbálom
nejlonzacskóval a formázást. Leszakítottam egy vadiúj kis uzsonnás
zacskót, leterítettem az asztalra, ráraktam a tésztagolyót, ráhajtottam a
zacskót és az ujjammal szépen a kívánt vastagságúra lapogattam. Könnyen
lejött a zacskóról, tepsibe sorakoztattam és villával két irányból
megdíszítettem. 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben
sütöttem az első tepsi kekszet 10 percig, de kicsit jobban megbarnult a
sütik széle, mint szerettem volna, ezért a második tepsivel már csak 9
percig sütöttem. Kicsit puha volt, mikor a sütőből kikerült, de utána
nagyon ropogósra szilárdult. Nem lehet abbahagyni :)!
Kókuszos keksz
Eredetileg innen
választottam receptet - köszönet érte, de nem volt türelmem a
pihentetéshez, ezért némi alapanyag hozzáadása után ugyanúgy készítettem
el a kekszeket, mint a kakaósakat. Ebből 1 tepsivel lett, 25 db nagy,
mint a kakaósak, és 5 db kisebb.
Hozzávalók nálam:
15 dkg finom liszt, 5+2 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaj+5 dkg
margarin, 5+2 dkg cukor (finom szemű kristálycukor), 1 csomag vaníliás
cukor, 1 evőkanál víz, 1 tojás sárgája
A recept instrukciói szerint kezdtem összeállítani a tésztát, először a
lisztet kevertem össze a kókuszreszelékkel, hozzáadtam a vajat,
elmorzsoltam, majd az eredeti kiírás szerinti cukor és vaníliás cukor
került bele. Citrom nem volt itthon, ezért a citromhéjat kihagytam.
Utoljára a kanál vizet és a tojássárgát raktam a tésztához, de nekem túl
száraz maradt. A kakaós keksznél nagyon jól bevált, hogy ugyanannyi
margarint tettem hozzá, mint lisztet, ezért itt is kiegészítettem a
zsiradék mennyiségét, aztán a kókuszreszeléket és a cukrot is
megtoldottam. Igaz, kicsit izgultam, mert ebbe nem tettem sütőport, de
végül nem is hiányzott belőle. A végére szinte ugyanolyan állagú tésztát
kaptam, mint a kakaós volt, ezért ugyanúgy jártam el ezzel is. Csak a
villával belenyomott mintán változtattam, de ezt is 10 percig sütöttem
180 fokon és légkeverésen. Ez is puha volt a sütőből kikerüléskor, de
kihűlés után finom ropogós és nagyon finom kókuszos. Örülök, hogy ezt
is kipróbáltam. Ez is abbahagyhatatlan! Biztos máskor is sütök még ilyen
kekszeket, mert nagyon ízlenek a családnak, és szinte fillérekből
hatalmas adag nasi lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése