2017. február 1., szerda

Kakaós keksz és kókuszos keksz


Ma úgy rám tört, hogy valami finom ropogós kekszet kellene sütni. Olyan receptet kerestem, ami nem túl drága, és amihez minden alapanyag adott volt itthon. Aztán a kekszből kekszek lettek. Először a kakaós kekszet sütöttem meg, a receptet ITT találtam, köszönet érte. Viszont kicsit soknak találtam, ezért csak 2/3 mennyiségben készítettem el, így is két nagy tepsivel lett, összesen 61 db, jókora, isteni ropogós-kakaós keksz. 
Az én hozzávalóim így alakultak: 
25 dkg Vénusz sütőmargarin, 17 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, csipet só, 2 púpos evőkanál sötét 22-24 %-os holland kakaópor, 25 dkg finom liszt, 2/3 teáskanál sütőpor
A recept instrukciói szerint összedolgoztam a margarint a cukrokkal, sóval, kakaóporral, liszttel és sütőporral. Gyönyörű sima, sötétbarna tészta állt össze. Ezekből kis diónyi golyókat formáztam, majd egy uzsonnás zacskó segítségével szépen ellapítottam. Először a sütőpapíros tepsin próbáltam, de úgy ráragadt a papírra, beleragadt a villába. Aztán kistányéron próbálkoztam, de a kistányérra is ráragadt, csak deformálódottan tudtam levenni. Aztán eszembe jutott, megpróbálom nejlonzacskóval a formázást. Leszakítottam egy vadiúj kis uzsonnás zacskót, leterítettem az asztalra, ráraktam a tésztagolyót, ráhajtottam a zacskót és az ujjammal szépen a kívánt vastagságúra lapogattam. Könnyen lejött a zacskóról, tepsibe sorakoztattam és villával két irányból megdíszítettem. 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben sütöttem az első tepsi kekszet 10 percig, de kicsit jobban megbarnult a sütik széle, mint szerettem volna, ezért a második tepsivel már csak 9 percig sütöttem. Kicsit puha volt, mikor a sütőből kikerült, de utána nagyon ropogósra szilárdult. Nem lehet abbahagyni :)!

Kókuszos keksz
Eredetileg innen választottam receptet - köszönet érte, de nem volt türelmem a pihentetéshez, ezért némi alapanyag hozzáadása után ugyanúgy készítettem el a kekszeket, mint a kakaósakat. Ebből 1 tepsivel lett, 25 db nagy, mint a kakaósak, és 5 db kisebb. 
Hozzávalók nálam:
15 dkg finom liszt, 5+2 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaj+5 dkg margarin, 5+2 dkg cukor (finom szemű kristálycukor), 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál víz, 1 tojás sárgája
A recept instrukciói szerint kezdtem összeállítani a tésztát, először a lisztet kevertem össze a kókuszreszelékkel, hozzáadtam a vajat, elmorzsoltam, majd az eredeti kiírás szerinti cukor és vaníliás cukor került bele. Citrom nem volt itthon, ezért a citromhéjat kihagytam. Utoljára a kanál vizet és a tojássárgát raktam a tésztához, de nekem túl száraz maradt. A kakaós keksznél nagyon jól bevált, hogy ugyanannyi margarint tettem hozzá, mint lisztet, ezért itt is kiegészítettem a zsiradék mennyiségét, aztán a kókuszreszeléket és a cukrot is megtoldottam. Igaz, kicsit izgultam, mert ebbe nem tettem sütőport, de végül nem is hiányzott belőle. A végére szinte ugyanolyan állagú tésztát kaptam, mint a kakaós volt, ezért ugyanúgy jártam el ezzel is. Csak a villával belenyomott mintán változtattam, de ezt is 10 percig sütöttem 180 fokon és légkeverésen. Ez is puha volt a sütőből kikerüléskor, de kihűlés után finom ropogós és nagyon finom kókuszos.  Örülök, hogy ezt is kipróbáltam. Ez is abbahagyhatatlan! Biztos máskor is sütök még ilyen kekszeket, mert nagyon ízlenek a családnak, és szinte fillérekből hatalmas adag nasi lett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése