2011. november 19., szombat

Mai ebédünk: Csirkeleves, rakott kel










Úgy megörültem ma, mert a Lidl-ben, új összeállítású "csirke alkatrészes" csomagot találtam. Ebből készült ma leves, a szokásos módon, gyorsfőző fedővel főzve, jól bezöldségelve,  eperszalag tésztával gazdagítva. A csomagban csirkeláb (9 db) és nyak (10 db) volt,  299,- Ft-ba került (most végre mindenki kedvére ehetett lábat, vagy nyakat, mert mindig vita van, hogy az 1-2 nyak és láb kié legyen :D).  










Második fogásnak rakott kelt készítettem, hasonló módon, mint a húsos rakott karalábénál már leírtam.


Hozzávalók: 


- 1 nagyobb fej kelkáposzta, 2 fehér kanál ételízesítő, fokhagyma granulátum, őrölt kömény, 2 dl forró víz.


- 50 dkg darált hús (7 %-os zsírtartalommal), 1 fej hagyma, fokhagyma granulátum, 1 fehér kanál ételízesítő 


  vagy só, 2 fehér kanál  fűszerpaprika, 1 tasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, kb. 3-3,5 dl forró víz.


- fél pohár nagy poharas tejföl + 2 egész tojás, 


- fél-háromnegyed pohár nagy poharas tejföl


.


A kelkáposzta durva külső leveleit kidobtam, majd megmostam a káposztát. További 4 nagy külső levelet leszedtem,  kivágtam a vastag levélszárat belőle és félretettem, a többi káposztát összevágtam, ételízesítővel, őrölt köménnyel, fokhagyma granulátummal és 2 dl vízzel főni tettem, a tetejét a 4 félretett káposzta levéllel letakartam, és úgy forraltam néhány percig (állítólag akkor a puffasztó anyagok elszállnak belőle), majd fedő alatt puhára főztem. A rizses pörköltet ugyanúgy elkészítettem, mint a rakott karalábénál már leírtam. Amikor minden elkészült (kb. 25-30 perc alatt a káposzta és a pörkölt is megvolt) elkezdtem az összerakást: A kis zepter tepsimet kibéleltem az egészben hagyott káposzta levelekkel, 










majd az apró káposzta felét is szétterítettem. Rá a rizses pörkölt következett, végül a maradék kelkáposzta. A fél pohár tejfölt összeturmixoltam 2 egész nyers tojással, azt ráöntöttem a rakottasra (ez kicsit összetartja),










végül a tejfölt simítottam a tetejére, és 180 fokos sütőben megsütöttem. Kockára vágva tálaltam, nagyon finom volt.






6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a rakott keled:) Mi is nagyon szeretjük, én magam jó sok tejföllel:)

    VálaszTörlés
  2. Én is rakott kelt főztem tegnap,két napra,ma is azt ettük!!!!

    VálaszTörlés
  3. A rakott kel nálunk is nagy sláger. Gusztusos nagyon. :)

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu - köszi, igen, én is.

    Mellissina2 - igen láttam a főcímet, csak valamiért megnézni nem lehet (legalábbis én nem bírtam)

    Petra - :) köszi!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, szeretem a rakott kelt, így el is loptam az egyik kockát. A leves is jöhet, imádom a csirkelábat.:)

    VálaszTörlés
  6. Az egyik kedvencem.Van is itthon egy nagy kelkáposztám.:-)Én is jó sok tejföllel készítem.

    VálaszTörlés