Úgy megörültem ma, mert a Lidl-ben, új összeállítású "csirke alkatrészes" csomagot találtam. Ebből készült ma leves, a szokásos módon, gyorsfőző fedővel főzve, jól bezöldségelve, eperszalag tésztával gazdagítva. A csomagban csirkeláb (9 db) és nyak (10 db) volt, 299,- Ft-ba került (most végre mindenki kedvére ehetett lábat, vagy nyakat, mert mindig vita van, hogy az 1-2 nyak és láb kié legyen :D).
Második fogásnak rakott kelt készítettem, hasonló módon, mint a húsos rakott karalábénál már leírtam.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej kelkáposzta, 2 fehér kanál ételízesítő, fokhagyma granulátum, őrölt kömény, 2 dl forró víz.
- 50 dkg darált hús (7 %-os zsírtartalommal), 1 fej hagyma, fokhagyma granulátum, 1 fehér kanál ételízesítő
vagy só, 2 fehér kanál fűszerpaprika, 1 tasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, kb. 3-3,5 dl forró víz.
- fél pohár nagy poharas tejföl + 2 egész tojás,
- fél-háromnegyed pohár nagy poharas tejföl
.
A kelkáposzta durva külső leveleit kidobtam, majd megmostam a káposztát. További 4 nagy külső levelet leszedtem, kivágtam a vastag levélszárat belőle és félretettem, a többi káposztát összevágtam, ételízesítővel, őrölt köménnyel, fokhagyma granulátummal és 2 dl vízzel főni tettem, a tetejét a 4 félretett káposzta levéllel letakartam, és úgy forraltam néhány percig (állítólag akkor a puffasztó anyagok elszállnak belőle), majd fedő alatt puhára főztem. A rizses pörköltet ugyanúgy elkészítettem, mint a rakott karalábénál már leírtam. Amikor minden elkészült (kb. 25-30 perc alatt a káposzta és a pörkölt is megvolt) elkezdtem az összerakást: A kis zepter tepsimet kibéleltem az egészben hagyott káposzta levelekkel,
majd az apró káposzta felét is szétterítettem. Rá a rizses pörkölt következett, végül a maradék kelkáposzta. A fél pohár tejfölt összeturmixoltam 2 egész nyers tojással, azt ráöntöttem a rakottasra (ez kicsit összetartja),
végül a tejfölt simítottam a tetejére, és 180 fokos sütőben megsütöttem. Kockára vágva tálaltam, nagyon finom volt.
Nagyon guszta a rakott keled:) Mi is nagyon szeretjük, én magam jó sok tejföllel:)
VálaszTörlésÉn is rakott kelt főztem tegnap,két napra,ma is azt ettük!!!!
VálaszTörlésA rakott kel nálunk is nagy sláger. Gusztusos nagyon. :)
VálaszTörlésTrollanyu - köszi, igen, én is.
VálaszTörlésMellissina2 - igen láttam a főcímet, csak valamiért megnézni nem lehet (legalábbis én nem bírtam)
Petra - :) köszi!!
Nagyon guszta, szeretem a rakott kelt, így el is loptam az egyik kockát. A leves is jöhet, imádom a csirkelábat.:)
VálaszTörlésAz egyik kedvencem.Van is itthon egy nagy kelkáposztám.:-)Én is jó sok tejföllel készítem.
VálaszTörlés