Egy kedves ismerősünknek köszönhetően újra őzhús került az asztalunkra. Kétféleképpen készítettem el, pörköltrajongóimnak természetesen őzpörköltként, és magamnak finom mustáros őzraguként.
Az őzpörkölt ugyanúgy készült, mint régebben már leírtam, most a tészta hamarabb elkészült, ezért azzal tálaltam, mert már mindenki nagyon éhes volt.
Az őzraguhoz az alábbi hozzávalókat használtam:
- 1 kg tisztított, feldarabolt őzhús, 3 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér,
1/3 zellergumó, 6 db csiperkegomba, 3 babérlevél, kevés olaj, 2 fehér kanál ételízesítő, őrölt bors,
kb. 1,5-2 dl víz.
- a habaráshoz: 2 dl hideg víz, 1-1 púpos evőkanál tejföl és mustár, 1 evőkanál rétes liszt.
A hagymát nem túl apróra kockáztam, és megdinszteltem kevés olajon. Hozzáraktam a feldarabolt húst, amit addig sütöttem nagy hőfokon, míg elvesztette élénk színét. Ekkor hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket, babérlevelet, ételízesítőt, őrölt borsot és 1,5-2 dl vizet aláöntve, puhára főztem a ragut.
Amikor a hús megpuhult (kb. 2 óra), habarást mixeltem, amivel behabartam az ételt. Citrom végül nem kellett hozzá, mert a mustártól elég savanyú lett. Tésztával tálaltam.
Hú, Maria, ez az őzragu, ez valami nagyon finom lehet:) Én még sosem ettem őzet (se semmilyen vadat:(
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandozó!:)
Imádom az őzet és a többi vadat. Egy ilyen ismerős nekem is jól jönne, mert sajna a vad nem nevezhető olcsónak. Amióta a blogomat elkezdtem, nem is főztem.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésRoza - én sem túl régen kóstoltam először, volt is nagy izgalom, hogy megeszi-e a család, mert ennek is, mint minden más húsnak megvan a maga jellegzetes illata-íze. De nagyon finom.
VálaszTörlésHobbychef - Én is hálát adok az égnek, hogy van, mert egyébként nem ennénk mi sem túl gyakran. De tudod a közmondást: adnak fogadd el, ütnek szaladj el :D
Isteni finom lehet ez a ragu:) Én is annyira készültem, mert rendeltünk 20 kiló őzhúst, mikor mentünk volna érte, az ára hirtelen a duplájára változott az amúgy sem olcsó húsnak. Annyira bepöccentem, hogy azt mondtam nem kell, ne nézzenek hülyének.Most meg csak itt gyönyörködöm a te ragudban:)
VálaszTörlésNagyon guszta, sajnos én nem tudom megenni a jellegzetes szagja miatt, egyszerűen nem megy, pedig nem vagyok válogatós:)
VálaszTörlés