Csípős paradicsomos alappal |
Tejfölös alappal |
Törtük a fejünket mi legyen ma az ebéd, Apa paprikás krumplit szeretett volna virslivel és nokedlivel, ami jó kaja, de inkább hétköznapra való. Legkisebbikem elkezdett pizzáról beszélni, aztán végül a töki pomposnál kötöttünk ki, ami olyan mint a pizza, csak a tésztája vastagabb. Hát azt készítettem, majd holnap meg főzök Apa kedvére paprikás krumplit. A pompos tésztájához megint felhasználtam a tegnapi maradék krumplipürét, a tészta ugyanúgy készült, mint régebbi leírásomban. Csak abban különbözött, hogy előbányásztam a dagasztót a kamrából amikor a foszlós kalácsot sütöttem, már annak a tésztája is abban dagasztódott, a mostani tészta szintén. Csak a végén kellett a kezemmel hozzáérni, mert csak úgy tudom megállapítani, hogy jó-e a tészta. Lehet érezni a fogásán, hogy kell-e bele még valami. A tésztát a régi leíráshoz hasonlóan megkelesztettem, kétfelé osztottam, és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 6 percig elősütöttem.
A változás most annyi volt, hogy kétféle kencével kentem meg, mielőtt a többi alkatrész rákerült, mert kiderült, hogy kevés tejföl van itthon, ezért
1 kisebb apróra vágott hagymából, 3 hámozott, darabolt paradicsomból, kevés olajjal, diónyi csípős piros arannyal, pici sóval, oreganoval, bazsalikommal, pizzafűszerrel, 1-2 csepp édesítőszerrel főztem egy sűrű alapot, és azzal kentem meg az egyik elősütött tésztát.
A másik tészta kenésére 20 %-os tejfölt használtam, amibe kevés sót tettem, de kihagytam a reszelt fokhagymát. Szerintem nem hiányzott belőle, mert elég sok vöröshagyma került a tésztákra.
Amíg a tészta kelt, feldaraboltam a hozzávalókat, mindenfélét, amit itthon találtam: 4 kisebb fej hagymát, 1 sárga, 1 piros lecsópaprikát, 1 csípős zöldpaprikát, kevés gombát, csabai és gyulai kolbászt, fokhagymás karaj maradékot, fokhagymás light szalámi maradékot, 1 csomag szeletelt bacont, legkisebbikem pedig lereszelt kb 50 dkg trappista sajtot.
Aztán a kétféle alappal megkent tésztát megpakoltam a fentebb említett finomságokkal, és megszórtam sajttal,
majd a sütőbe visszatéve szép pirosra sütöttem. Közben a tepsiket megcseréltem egyszer, hogy mindkettőnek egyenletesen süljön az alja és teteje is. A sütési idő 25 perc lehetett, de sajnos elfelejtettem megnézni az órát, így csak az orromra és a szememre hagyatkozhattam. Gyönyörű pirosra sült mindkét tepsi pompos :) !!
Nagyon finom lett, jóízűen megebédeltünk belőle.
Nagyon guszta és ínycsiklandóak! Idáig érzem finom illatukat.
VálaszTörlésNagyon guszta, szívesen eltudnék tüntetni egy kockát !
VálaszTörlésMost ezt kívántatni akartad?:) Én még sosem ettem ilyent, de ha hasonló a pizzához akkor imádnám, a képek láttán pedig nagyon megéheztem.
VálaszTörlésKöszi Mrita :)!
VálaszTörlésNeked is Éva! Jut még, mert olyan laktató mindenki csak két kockát bírt legyűrni ebédre :)
Kati - ez tényleg hasonlít a pizzára, csak kicsit vastagabb a tésztája, nagyon finom :)
Nálunk is ezt tervezem hétvégére elkészíteni. Istenien néz ki megpakolva a sok földi jóval:) Mi is imádjuk.
VálaszTörlés