2012. október 27., szombat

Rakott palacsinta vaníliás krémtúróval










Tegnap ahogy nézegettük Apával ezt az új, dinamikus nézetet (ami nekem is és Neki is nagyon tetszik), Drágám kiszúrta a képek között a túrógombócot. Meg is rendelte ma ebédre, mellé valami jó kis tartalmas levest kért. Részben teljesítettem a kívánságát, jó kis tartalmas tejfölös krumplilevest főztem, aki kért pirított  debrecenit tehetett bele.











Második fogásnak inkább palacsintát javasoltam, amit nagy ovációval fogadott a család. Megint gyönyörűen sikerültek a Zepter palacsintasütőben sült palacsintáim. De először a túrókrémet készítettem el.








Hozzávalók: fél kiló félzsíros tehéntúró, fél liter Hulala, 3 evőkanál porXukor, 4 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál 20 %-os tejföl. Reszelt  citromhéjat elfelejtettem tenni bele, pedig nagyon finom lett volna tőle.

A felsorolt alapanyagokat botmixerrel teljesen sima krémtúróvá turmixoltam néhány perc alatt.


A palacsintatészta hozzávalói: 6 dl 3,5 %-os tej, 3 egész tojás,13 dkg rétes liszt, 25 dkg finom liszt, kb. fehér kanál hegynyi só, 2 löttyintésnyi olaj,  4 dl buborékos ásványvíz (összesen 1,5 liter lett a kész palacsintatészta)A sütéshez kb. 1/2 kávéscsésze olaj.


A tejet és tojást gépi habverővel jól elkevertem, hozzáadtam a rétes lisztet, majd a finom lisztet is, és nagy fokozaton kevertem tovább a tésztát, az ásványvizet lassan adagolva hozzá, hogy se túl híg, se túl sűrű legyen a palacsintatészta. Beletettem a sót, és olajat, azzal is jól elhabartam. A palacsintasütőt vízpróbáig hevítettem,  amikor forró volt, beleöntöttem a sütőolajat, jól "átöblítettem" vele a serpenyőt, a megmaradt olajat visszaöntöttem a csészébe, és elkezdtem sütni a palacsintákat. 4-5 palacsinta után megismételtem az átolajozást. Kb. 12-14 db-ot leraktam tálba, mindegyik palacsintát megkentem a krémtúróval, de nem igazgattam el nagyon, inkább "rusztikusra" hagytam:). Ezt addig folytattam, míg a túróból tartott.







A többi palacsintát a szokásos meggylekváros-kakaós töltelékkel töltöttem meg, mert azt imádják a fiúk. Ebből még 10 db lett. A rakott palacsintát megdíszítettem egy kis citromfűvel, és már ettünk is. Féltem, hogy  a szeletelésnél vagy az evésnél szét fog csúszni a rakott palacsintám, de nem, gyönyörűen szeletelhető, és könnyen ehető volt. Na meg finom is :)!














2 megjegyzés: