Hol is kezdjem... A lehető legfinomabb csokitortát szeretném megsütni
kis Unokáimnak, ezért kísérletezésbe kezdtem. Tegnap vettem egy csomag
(3 tasak) étcsokis pudingport, - amit eredetileg csak a krémbe szántam.
Aztán az este gondolkodtam, és kifundáltam, hogy a piskótába is teszek
pudingport a liszt mellé. Ma a gondolatot tett követte, aminek első
látásra nem lett olyan jó vége, mint szerettem volna. Ugyanis nemcsak a
legfinomabb tortát akartam kikísérletezni, de azt is ki akartam
próbálni, hogy MixSy-vel fel lehet-e verni a piskótához a tojást kemény
habbá - ezt ugyanis még soha nem próbáltam (eddig nem volt bizalmam
hozzá), pedig már szinte évtizede használom a fent említett eszközt, ami
pürésítésre, krémlevesekhez, krumplipüréhez, habarás vagy körözött
simára keveréséhez isteni. Persze lehet, hogy csak én vagyok béna, de
nekem ma nem sikerült kemény habot verni a tojás fehérjéből, de a
sárgája se úgy habosodott, ahogy gépi habverővel szokott. Azért nem
estem kétségbe, folytattam a kutyulást, aztán a folyékony "tésztát"
muffin formába öntöttem. Úgy voltam vele, ha nem lesz jó, sütés után is
ráérek kidobni. Ha meg jó lesz megesszük :)!!
Hozzávalók:
5 db M-es tojás, 5 evőkanál kristálycukor (2 a fehérjébe, 3 a
sárgájába), 5 evőkanál forró víz (1 a fehérjébe, 4 a sárgájába), 1
csomag étcsokis pudingpor (ez 3 evőkanál volt), 2 evőkanál rétes liszt, 1
teáskanál sütőpor, 1 evőkanál olaj.
A tojásokat szétválasztottam, egyik tálba a fehérje, másikba a sárgája. A
fehérjébe 2 evőkanál cukrot tettem, a sárgájába 3 evőkanállal. Aztán
elkezdtem a fehérjét a MixSy-vel kemény habbá verni. Először bíztam
benne, hogy sikerülni fog, de végül egy bizonyos pont után már nem akart
keményebb lenni. Szép fehér és fényes volt, de kemény nem. Elővettem a
MixSy füzetét, és ott olvastam, hogy forró vizet kell hozzá tenni. Hát
tettem 1 evőkanállal. Tovább vertem, de nem keményedett. Akkor
nekifogtam a sárgáját is felverni, de az se olyan lett, mint szokott,
hát abba tettem 4 evőkanál forró vizet, vertem tovább, nem sok sikerrel.
Akkor elővettem a jól bevált gépi habverőmet, azzal is kísérletet
tettem, de nem változott a massza halmazállapota. Gondoltam magamban egy
csúnyát, aztán a cukros sárgájához kevertem a pudingport, 2 evőkanál
lisztet, teáskanál sütőport (gépi habverő lassú fokozatával), majd
belezúdítottam a még szinte folyékony fehérjét. Azt már kanállal
kevertem bele. Végül még egy evőkanál olajat is belekevertem. Előszedtem
a muffin formát, kibéleltem, és beletöltögettem a 12 kapszliba a
folyékony masszát. Irány a 180 fokra előmelegített sütő. Kb. 20 perc
múlva tűpróbát csináltam, már nem ragadt a hústűre a massza, hát
kivettem. Vártam, hogy hűljön, aztán egyet kióvatoskodtam a formából.
Lebontottam róla a papírt - simán lejött, mint a muffinról szokott.
Óvatosan kettévágtam, szép volt a belseje. Megkóstoltam, finom volt.
Aztán előszedtem a narancs lekvárt, megkentem vele, és isteni volt :).
Így nem a kukában landolt, hanem a pocakunkban.
A kísérlet pedig folytatódik - még ha nem is ma - mert mára ennyi elég volt.
Akár ezekből a muffinokból is csinálhatnál tortát. Éppen a napokban olvastam ehhez hasonlót csak ott diós volt. Először a muffint három felé vágod /lapjába/ kerek tortaformába pakolod az alját egymáshoz közel megkened valami finom krémmel rápakolod a következő réteg muffint szeleteket krém majd tészta és a tetejére ismét krém és díszited. Szerintem a muffinod biztos nagyon finom!
VálaszTörlés