Újabb csokitortával próbálkoztam ma. A család úgy ráizgult, hogy a
hűtőbe nem tudtam betenni. Ott topogtak mellettem, hogy ne díszítgessem
már, hanem együk :). Azért kipróbáltam a díszítést is, igaz csak a
hagyományos, krémmel felspriccelős módon. Tomikám szülinapjára szeretnék
nagyon finom csokitortát sütni, mert az a kedvence. De még próbálkozom.
A piskótában ezek voltak:
6 tojás, 6 evőkanál porcukor, csipet só, 2 evőkanál rétes liszt, 2
evőkanál keményítő, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, 1 narancs
reszelt sárga héja, 3 evőkanál olaj
Először tányérban összekevertem a száraz hozzávalókat, a lisztet, keményítőt, kakaóport és sütőport.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjébe 1 evőkanál porcukrot és egy
csipet sót tettem, a sárgájába 5 evőkanál porcukrot. Először a fehérjét
vertem habbá, aztán a sárgáját sűrű krémmé, ami az eredeti színénél
sokkal fehérebb volt.
A száraz hozzávalókat hozzászitáltam a tojás sárgájához
belereszeltem a megmosott narancs sárga héját,
hozzáadtam az olajat és gépi habverő lassú fokozatával összekevertem,
végül a tojásfehérje habot óvatosan összeforgattam a sűrű masszával.
Sütőpapírral bélelt formába öntöttem és 180 fokra előmelegített
légkeveréses sütőben 25 percig sütöttem. Amikor hűlt egy kicsit,
kivettem a formából, lehúztam róla a sütőpapírt és kihűtöttem a
piskótát.
Krém:
6 dl 3,5 %-os tej (4+2), 15 dkg 60 %-os étcsoki, 8 evőkanál kristály
cukor (20 dkg), 2 tasak csokoládés pudingpor, 2 evőkanál jaffa szörp, 30
dkg Rama margarin
A tejet kétfelé osztottam. 4 dl-t odatettem forrni 4 evőkanál cukorral,
beletördeltem a 15 dkg étcsokit, időnként megkeverve felforraltam a
csokis tejet. Közben a maradék 2 dl hideg tejbe belekevertem a másik 4
evőkanál cukrot 2 cs. csokoládés pudingport, 2 evőkanál jaffa
szörpöt és simára kevertem. A csokis tejbe öntöttem a pudingporos tejet
és sűrűsödésig főztem, majd átöntöttem egy másik edénybe, hogy hamarabb
kihűljön - az edényt egy nagy jégakkura tettem.
Amikor a főzött krém kihűlt, gépi habverő gyors fokozatával belekevertem 30 dkg Rama margarint.
A piskótát három lapba vágtam, mindegyik lapot megkentem a töltelékkel
(4-4,5 púpos evőkanállal), a tetejét és az oldalát is körbe kentem, majd
habzsákból feldíszítettem.
Ízlett a családnak, nagy hirtelen 2-2 szeletet benyomtak belőle. Legnagyobbikoméknak is küldtem belőle és Legkisebbikem Baránője is megkóstolta. Estére már csak egy pici szeletke maradt, lehet, hogy hűtőbe se kell tenni, mert hamarabb elfogy. Legkisebbikem az előbb megjegyezte, hogy próbálkozzak még nyugodtan, akár minden nap - a kis vicces :).
Nagyon szép torta lett, és ha ilyen hamar elfogyott, akkor tuti finom. Ha még keresed az igazit, akkor ajánlom figyelmedbe a ganázst, ami nagyon finom krém és nagyon egyszerű. 60 dkg jó minőségű csoki, meg fél liter tejszín kell hozzá. A tejszínt forráspontig felmelegíted, majd leöntöd vele a csokit és óvatosan keverve felolvasztod vele a csokit. Majd mehet a hűtőbe egy éjszakára. Másnap csak felvered habosra és kész is. :)
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet :), ha nem is ekkora mennyiségből, de biztos kipróbálom.
VálaszTörlés