2014. november 4., kedd

Rakott cukkini

A szétválasztó étrendes receptek között már található egy rakott cukkini, akkor kicsit vastagra szeltem a nagyobb cukkiniket, ezért hosszasan kellett sütni, hogy megpuhuljanak.
Most zsenge közepes cukkiniből készült rakott cukkini,  sonkával-párizsival rétegezve, tojásos tejfölös "habarással" nyakon öntve, tejföllel és reszelt sajttal a tetején.  
Hozzávalók:  3 db közepes zsenge cukkini (szára nélkül 950 gr), só, ételízesítő, fokhagyma granulátum ízlés szerint, 100 gr  Pikok csemege karaj, 70 gr Dulano sertéspárizsi, pár deka vaj a tepsi kikenéséhez, 3 db nyers tojás, 1 nagy poharas 20 %-os Pilos tejföl, reszelt trappista sajt a tetejére. 
- A cukkinit megmosás és szárazra törlés után uborka szelőn egyenletesen vékonyra szeltem, csapott fehér kanál ételízesítővel és 1-2 csipet Himalája sóval leszórtam, aztán szűrőbe öntöttem, hogy jól lecsöpögjön a leve. Így állt pár órát. 
- Vacsorához készülve aztán bekapcsoltam a sütőt melegedni 200 fokra és légkeverésre melegedni, 
- majd kivajazott kis tepsibe terítettem a kissé kinyomkodott cukkini felét. Megszórtam fokhagyma granulátummal, és elosztottam rajta a csíkokra vágott sonkát és párizsit. Újabb réteg cukkiniszelet következett, azt is megszórtam fokhagyma granulátummal, majd "habarást készítettem" - 3 nyers tojást összeturmixoltam 3 evőkanál tejföllel és pici sóval, azzal nyakon öntöttem a rakottast. A tetejére simítottam a maradék tejfölt, sajtot reszeltem rá. 
- Irány a sütő, addig sütöttem 200 fokon, míg színesedni kezdett a tetején a sajt. Akkor kicsit magasabbra állítottam  a sütőt, mert már nagyon éhesek voltunk. Végül addig sütöttem, míg szép piros lett a teteje. Adagokra osztottam, és tálalhattam. Az első szelet kiemelése után láttam, hogy kevés lé még mindig sült ki a cukkiniből (kb. 1 kávéscsészényi), azt leöntöttem alóla. Legkisebbikemnek, Barátnőjének és nekem is nagyon ízlett ez a rakott cukkini! Apa nem kért belőle, de magára vessen,  mind megettük nélküle :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése