A szétválasztó étrendes receptek között már található egy rakott cukkini, akkor kicsit vastagra szeltem a nagyobb cukkiniket, ezért hosszasan kellett sütni, hogy megpuhuljanak.
Most zsenge közepes cukkiniből készült rakott cukkini,
sonkával-párizsival rétegezve, tojásos tejfölös "habarással" nyakon
öntve, tejföllel és reszelt sajttal a tetején.
Hozzávalók: 3 db közepes zsenge cukkini (szára nélkül 950
gr), só, ételízesítő, fokhagyma granulátum ízlés szerint, 100 gr Pikok
csemege karaj, 70 gr Dulano sertéspárizsi, pár deka vaj a tepsi
kikenéséhez, 3 db nyers tojás, 1 nagy poharas 20 %-os Pilos tejföl,
reszelt trappista sajt a tetejére.
- A cukkinit megmosás és szárazra törlés után uborka szelőn egyenletesen
vékonyra szeltem, csapott fehér kanál ételízesítővel és 1-2 csipet
Himalája sóval leszórtam, aztán szűrőbe öntöttem, hogy jól lecsöpögjön a
leve. Így állt pár órát.
- Vacsorához készülve aztán bekapcsoltam a sütőt melegedni 200 fokra és légkeverésre melegedni,
- majd kivajazott kis tepsibe terítettem a kissé kinyomkodott cukkini
felét. Megszórtam fokhagyma granulátummal, és elosztottam rajta a
csíkokra vágott sonkát és párizsit. Újabb réteg cukkiniszelet
következett, azt is megszórtam fokhagyma granulátummal, majd "habarást
készítettem" - 3 nyers tojást összeturmixoltam 3 evőkanál tejföllel és
pici sóval, azzal nyakon öntöttem a rakottast. A tetejére simítottam a
maradék tejfölt, sajtot reszeltem rá.
- Irány a sütő, addig sütöttem 200 fokon, míg színesedni kezdett a
tetején a sajt. Akkor kicsit magasabbra állítottam a sütőt, mert már
nagyon éhesek voltunk. Végül addig sütöttem, míg szép piros lett a
teteje. Adagokra osztottam, és tálalhattam. Az első szelet kiemelése
után láttam, hogy kevés lé még mindig sült ki a cukkiniből (kb. 1
kávéscsészényi), azt leöntöttem alóla. Legkisebbikemnek, Barátnőjének és
nekem is nagyon ízlett ez a rakott cukkini! Apa nem kért belőle, de
magára vessen, mind megettük nélküle :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése