A gyorsfőzős rizses húson felbuzdulva tegnap megpróbáltam a húsos
tarhonyát is egy kalap alatt - vagyis gyorsfőző alatt - megfőzni. Kicsit
izgultam, nem tudtam hogy fog viselkedni a négytojásos gépi tarhonya,
de megnyugodtam az edény kinyitása után, mert nem főtt szét a tészta, és
minden csodásan finomra főtt. Talán egyetlen gond az volt, hogy mire
vacsoráztunk volna, a csodás szaftos ételből szinte keményre beállt a
tarhonya lett, ezért kis pót-levet kellett hozzá kreálni, de utána egy
talán még finomabb étel lett belőle.
Az ebéd hozzávalói:
3-4 evőkanál olaj, 1 fej felaprított hagyma, fél hegyes erős paprika
szintén felaprítva, 8 fél csirke farrész, 1,5 fehér műanyag kanál só, 2
fehér műanyag kanál fűszerpaprika, 1,5 liter forró víz, 50 dkg Lidlben
kapható 4 tojásos gépi tarhonya, kevés piros arany.
Hagyományos pörköltként kezdtem az étel készítését, vagyis kevés olajon
megdinszteltem az aprított hagymát és zöldpaprikát, ráraktam a csirke
farrészeket. Addig sütöttem, míg kifehéredett a hús. Akkor sóztam,
paprikáztam, jól elkevertem és felöntöttem forró vízzel. Amikor az étel
forrásba jött, beleöntöttem a tarhonyát, elkevertem, az edényt lezártam,
majd szokásos jelzések (pöcök kiugrása és termosztát mutatójának zöld
mező elejéig érése) után a tűzhelyet kikapcsoltam. A konyhai órát 10
percre állítottam, és az edényt félrehúztam a főzőlapról. (7 perc is
elég az étel elkészítéséhez, csak hagytam, hogy a mutató jobban a zöld
mező elejéig visszaessen.) Utána már csak kevés pöcök nyomogatás
kellett, hogy az összes feszültség elhagyja az edényt és levehessem a
fedőt. Isteni illatok töltötték be a konyhát. A húsos tarhonyát
kovászos uborkával tálaltam.
Mire eljött a vacsora ideje, a tarhonya az összes maradék levet magába
szívta és jó száraznak tűnt. Én meg nem nagyon szeretem a száraz
ételeket, ezért gyorsan egy kis pót-levet készítettem hozzá.
Ehhez leszeltem 10 szelet csípős békési kolbászt (ezeket kettévágtam) és 5 szelet nagyon erős szalámit (ezeket hatba vágtam). A kolbászt és a szalámit kevés olajon megpirítottam kicsit, a délben megmaradt, szeletekre vágott fél hegyes erős paprikával együtt, majd az edényt félrehúzva megszórtam 1 fehér műanyag kanál fűszerpaprikával, elkevertem és felöntöttem fél liter forró vízzel. Picit megsóztam
és néhány percig forraltam, aztán az elkészült levet a tarhonyára
öntöttem és az egészet felforraltam. Finom vacsora kerekedett belőle így
"felturbózva". (A vacsiról sajnos nem készült kép, úgy neki estem.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése