Sajnos az utóbbi hétvégét kórházban voltam kénytelen tölteni, így
élvezhettem az egészségügy annyit szidott étkeztetését. De én tényleg
élveztem, mert egy alkalom kivételével (amikor az ebédből szerintem
kifelejtették a sót) elégedett voltam azzal, amit reggelire, ebédre és
vacsorára kaptam. Abból a pénzből, amiből ki kell hozni egy-egy beteg
napi étkezését, szerintem tökéletesen megoldották a dolgot.
Reggelente 3 szelet formakenyeret kaptunk pici doboz vajjal (vagy
margarinnal?), mellé felváltva vagy felvágottat, vagy kockasajtot. Egy
reggel 2 db kis édes ovális kalácsot szintén pici vajjal, dzsemmel, és
minden reggel tea és tejeskávé közül lehetett választani. Én mindig
tejeskávét ittam, ami gyerekkorom SZOT üdülőinek reggelijét idézte.
Ebédre mindig valamilyen zöldségleves volt, egészen apróra (kb. 5x5 mm)
vágott zöldségekkel, többnyire liszttel, vagy darával sűrítve, esetleg
apró tésztával. Legfinomabb a vasárnapi gombaleves volt. 4 ebédből
kétszer volt főzelék (tök és sárgarépa), aminek én kifejezetten örültem.
Kicsit több rántás volt bennük, mint ahogy itthon készítem, de így is
jól esett, mert pont a tök meg a sárgarépafőzelék az, amit senki nem
szeret rajtam kívül, így nagyon ritkán készítem. És mindkettőhöz finom
puhára párolt husi volt a feltét, a tökhöz sertés szelet, a sárgarépához
csirke felsőcomb. Egyszer volt szaftos zöldséges apróhús tésztával és
egyszer petrezselymes apróhús krumplipürével, savanyú uborkával, ez volt
az, ami nagyon sótlan volt. Az ebédhez általában 1-1 almát is kaptunk,
egyszer pluszban még egy müzliszeletet is, és egyszer egy sajtos
pogácsát.
Vacsorára 2 szelet formakenyeret kockasajttal, tömlős sajttal, májkrém
konzervvel, vagy vajjal-párizsival, darabka kígyóuborkával.
Persze jól esett, hogy gyerekeim, párjaik és Anyukám is meglátogattak
amikor csak tehették, és minden finomsággal elláttak, úgyhogy akkor sem
éheztem volna, ha a kórházi koszt nem ízlett volna.
Ezután a kis kórházi kitérő után végre essék szó a mai levesemről. Még a
múlt héten vettem egy karalábét, csak az elkészítése maradt el, így ma a
kórházi levesek "mintájára" (igyekeztem nagyon apróra vágni a
karalábét) készítettem belőle egy minimál karalábélevest.
Hozzávalók:
Kevés olaj, egy kisebb fej hagyma negyede apróra vágva, 1 db tisztított karalábé egészen apró kockákra vágva, 2
csapott fehér műanyag kanál ételízesítő, kevés őrölt bors, 2 evőkanál
rétes liszt, kb. 1,5 liter forró víz, 4-5 szál friss petrezselyemzöld apróra vágva.
Kevés olajon együtt megdinszteltem a felaprított hagymát, karalábét,
valamint a petrezselyemzöld apróra vágott szárát ételízesítővel és őrölt
borssal megszórva. Addig dinszteltem, míg teljesen zsírjára sült és
kicsit barnulni kezdett. Akkor leszórtam liszttel, azzal is pirítottam
pár másodpercig, majd felöntöttem forró vízzel. Forrás után, vigyázva ki
ne fusson, megvártam míg habját elfőtte, majd az aprított
petrezselyemzöldet is hozzátettem, lefedtem és a főzőlapot legkisebbre
állítva főztem pár percig, amíg megpuhult a karalábé. Tényleg csak pár
percig tartott és máris ehettem ezt az egyszerű, de szerintem így is
nagyon finom karalábélevest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése