2016. február 11., csütörtök

Tárkonyos-citromos malacraguleves, ketchupos malacoldalas tepsis krumplival


Még régebben, egy hétvégére készült ez az összeállítás nálunk. Szép bőrös malacoldalast kaptam, vettem is egy 2 kiló 30-40 dekás darabot. Annak a húsos részéből "loptam" el 30-35 dekányit a leveshez. 



A leves hozzávalói:
kb. 35 dkg sovány malachús apró kockákra vágva, 1 közepes fej hagyma és egy kis darab zöldpaprika felaprítva, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér kb. azonos darabokra vágva, néhány szál petrezselyemlevél, 2 csipet tárkony, őrölt fekete bors, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, 1,8 liter forró víz 2 vastag szelet megmosott héjú citrom. A habaráshoz: 2 evőkanál rétes liszt, 1-1,5 dl hideg víz, kevés tejszín és 2-3 evőkanál tejföl, végül 3 félmarék 8 tojásos "zabkocka" tészta, 1-2 csipet tárkony, kevés citromlé

Az 5,8 literes Zepter fazekamban a sütés szabályai szerint lepirítottam a malachúst, ráraktam a hagymát, paprikát, zöldségeket, fűszereket, felöntöttem forró vízzel, a fazekat lezártam gyorsfőző fedővel, és legnagyobb fokozaton forraltam míg a pöcök kiugrott és a termosztát mutatója zöld mező elejéig nem ért. Akkor elzártam a tűzhelyet, de a főzőlapon hagytam 20 percig, illetve amíg a pöcök visszaesett. Akkor kinyitottam a fazekat, újra forrásba hoztam a levest, az összeturmixolt habarással behabartam, belefőztem a tésztát, még 1-2 csipet szárított tárkonnyal erősítettem a tárkonyost ízt, pici citromlevet is facsartam bele, és lefedve még 6-7 percig hagytam  állni. Isteni finom levesünk lett!



A többi bőrös malachúst ketchupos-sertéssült fűszerkeverékes pácban pácoltam rövid ideig, majd alufóliával lefedve sütöttem másfél óráig 180 fokon és légkeverésen, aztán fólia nélkül pirítottam szép pirosra. Alatta másik tepsiben 1 óra alatt megsült a hasonló ízesítésű tepsis krumpli.
Isteni volt azon frissiben és hidegen is. Melegen a tepsis krumplival, ketchuppal, hidegen kenyérrel, zöldpaprikával vagy savanyúsággal. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése