2016. február 16., kedd

Zepteres brassói


Megnéztem Borbás Marcsi nagy Zepter edénytesztjét. Mind a 12 részt. Néha elcsodálkoztam, lehet, hogy az újabb edények még nagyobb csodákra képesek, mint a régiek? Persze, mióta meghívást kaptam a Zepterhez decemberben, és beszélgettem a munkatársakkal, láttam az új, még csodásabb edényeket, kezdem azt hinni, hogy igen. Azóta folyamatosan próbálkozom az én régi edényeimmel ugyanazokat a kunsztokat megcsinálni, amit a csilli-villi csodákkal Marcsi megcsinált. Azért néha van bennem kétkedés. De újabban - ahogy már többször leírtam -, már sokszor főzök kikapcsolt tűzhellyel :)  aztán magam is meglepődöm, amikor működik a dolog. 

Nemrégiben brassóit készítettem hasonló módon csirkemellből. Csak addig volt bekapcsolva a főzőlap a hús alatt, míg az előpirítást, a hús rostjainak bezárását végeztem, utána kikapcsoltam és úgy hagytam, míg a krumpli megsült. Nagyon finom lett az így készült brassói, Legkisebbikemékkel megnyaltuk mind a tíz ujjunkat utána.  

Én két csirkemell filéjéből készítettem az ételt, nálunk ez a hús vált be legjobban a brassóihoz, mert amellett, hogy finom, tényleg pillanatok alatt elkészül. Fűszerezésül csak sót, borsot és fokhagyma granulátumot használtam. Krumpliból mindenki annyit süt hozzá, amennyit jónak lát. 
A húst és a krumplit is két adagban sütöttem meg. 
Vízpróba után gyorsan lepirítottam a  felkockázott csirkemell felét, aztán a serpenyő fedőjére szedtem, és ugyanígy jártam el a hús másik felével, majd a fedőről is visszatettem a serpenyőbe a lepirult húskockákat, megfűszereztem, jól összekevertem, lefedtem és a tűzhelyet kikapcsoltam. 




Amikor az első adag krumpli kisült, rászedtem a húsra és újra lefedtem, míg a második adag krumpli is megsült. (Persze a krumplit is Zepter módszerrel sütöttem meg, így nagyon gyorsan elkészült.) Akkor jól elkevertem, után-fűszereztem és amíg megettük a zellerkrémlevest, fedő alatt hagytam, hogy jól összeérjenek az ízek. 



A brassóit majonézes-citromos-fokhagymás öntetű salátával tálaltam.

A salátában fél fej jégsaláta, fél kígyóuborka, fél piros kaliforniai paprika és néhány szelet hegyes erős paprika volt. 

A zellerkrémleves 0,5 kg zellergumóból, 1 db krumpliból, 1,8 l vízből sóval, borssal főtt, turmixolás után kb,. 0,5 dl  tejszínnel gazdagítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése