2016. május 4., szerda

Csokitorta Legkisebbikem szülinapjára



Ahogy előző bejegyzésemben már megírtam, Legkisebbikem ma 30 éves. Kedvenc tortáját, csokitortát sütöttünk Neki, Párjával közösen. A piskóta alapot még tegnap megsütöttük biztos ami biztos. Ma a krémet készítettük el, betöltöttük és feldíszítettük. Szerintünk szép lett, de az Ünnepelt még nem látta, remélem Neki is tetszeni és főleg ízleni fog, mert a csokitorta a kedvence. 
A torta a Tomikának készült 3. próbálkozás szerint készült, mert az nagyon finom, bármelyik cukrászda csokitortájával felveszi a versenyt. 

A tészta hozzávalói:
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál finomliszt, 1 púpozott evőkanál kakaópor, 3 dkg olvasztott vaj
a csokoládékrém hozzávalói: 
2 dl 30 %-os habtejszín, 20 dkg kristálycukor, 4 evőkanál keserű kakaópor, 20 dkg vaj
a bevonáshoz:
20 dkg étcsokoládé
  1. A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán összeforgatjuk, miközben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. Az olvasztott vajat belecsurgatjuk. Egy 23 centi átmérőjű tortakarikát sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. A forma oldalát is bevonjuk a papírral, majd megtöltjük a masszával, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sü-tőben 165 ºC) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd lapjában 3 részre vágjuk.
  2. A krémhez a tejszínt a cukorral kevergetve fölforraljuk, és belekeverjük a kakaót. A puha (szobahőmérsékletű) vajat habosra keverjük, és a kihűlt kakaós tejszínt apránként hozzáadjuk.
  3. A csokoládékrém nagy részét a tortalapok közé töltjük, a maradékot a torta oldalára és tetejére kenjük, illetve egy keveset félreteszünk a végső díszítéshez. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém kissé megszilárduljon, azután a tetejét és az oldalát is bevonjuk a közben felolvasztott csokoládéval. Amikor ez a bevonat is megdermedt, a tetejét a félretett krémmel csillagcsöves habzsákból feldíszítjük.
Annyit változtattunk rajta, hogy 
  • a tésztába 3 dkg vaj helyett 2 evőkanál olajat tettünk, 
  • a krémbe 20 dkg vaj helyett kb. 30 dkg Vénusz sütőmargarint, 
  • az olvasztott csokihoz pedig csak 2 evőkanál olajat. 

A kikevert piskótát  sütőpapírral bélelt tortaformában, 155-150 fokon, alsó-felső fokozatra állított, előmelegített sütőben sütöttük, kb. 30 percig, majd a formában hagytuk kihűlni. Folpackkal letakarva tároltuk a mai betöltésig. 

Felvágás után:



2 megjegyzés:

  1. Isten éltesse sokáig Fiadat! A torta nagyon szép volt, és a képekből ítélve az íze is isteni lehetett! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a nevében is :)! Tényleg nagyon finom a torta, bármelyik cukrászdai csokitortával vetekszik!.

    VálaszTörlés