Ismét Szüleimtől kapott galambokból készült ebéd. A héten két
összevágott fiókot kaptunk, abból lett a leves, másik 4-ből, - amit
kicsit régebben kaptunk és a mélyhűtőben pihent - a sima sült és a
töltött galamb.
Legkisebbikem imádja a galambot, már tegnapra várta a galamblevest, de
inkább vasárnapi ebédnek szántam és így a teljes ételsor galambból
volt.
A levest most is gyorsfőző fedővel főztem 2 feldarabolt galambból - a belsőségek nélkül -, 2-2
szál új sárgarépából és petrezselyemgyökérből, darabka zellerből,
hagymával, zöldpaprika darabbal és petrezselyemzöld csokorral. Kb. 2,5 liter forró vízzel, sóval, borssal.
Szokásos jelzések után a fazék alatt kikapcsoltam a tűzhelyet az edény
félrehúztam és hagytam magától visszaesni a pöcköt. Másik edényben 0,5
liter vizet forraltam kevés sóval, borssal, hagyma és paprika darabbal,
zeller zölddel jó 6-8 percig, utána a zöldségeket kidobtam, egy csipet
szárított petrezselyemzöldet szórtam bele és ebbe az ízesített lébe
tettem a 10 dkg 8 tojásos cérnametéltet. Elkevertem, a tűzhelyet
kikapcsoltam, úgy hagytam 8-10 percig állni a tésztát, aztán rászűrtem a
levest.
A 6 galamb apróra vágott belsőségéből - máj, szív, zúza - 2 szelet
áztatott, alaposan kicsavart kenyérből, 1 nyers tojásból, sóval*,
borssal, aprított petrezselyem zölddel készítettem el a tölteléket. (*A massza súlya kb. 42 dkg volt, ehhez fél fehér műanyag kanál sót adtam.)
A 4 galambot hosszában ketté vágtam, a húsok mindkét oldalát
megsóztam, 4 felet üresen hagytam, abba csak 1-1 levél
petrezselyemzöldet tettem, meg 1-1 csík margarint.
A másik 4 fél galambot szintén besóztam és mindegyik hasüregébe
tölteléket tettem. A kevés maradék tölteléket a tepsi végébe halmoztam.
Ezekre is margarin csíkot tettem, aztán alufóliával lefedve sütőbe
raktam, 175 fokra és légkeverésre.
Kb. 1 óra múlva megfordítottam a húsokat, visszatettem a fólia takarást
és visszaraktam sülni a galambokat. Fél óra után turbo grill fokozatra
kapcsoltam a tűzhelyet, és szépen megpirítottam a húst.
A megsült töltött és sült galambokat fokhagymás petrezselymes krumplival
(a szokásos petrezselymes krumplihoz kevés fokhagyma granulátumot
kevertem) és házi kovászos uborkával tálaltam. Isteni ebédünk volt, mind
a 10 ujjunkat megnyaltuk utána :) !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése